De Oude Negen

Golf, een sport die wereldwijd al een paar honderd jaar wordt gespeeld, heeft ook zijn start in Nederland gehad. Momenteel speelt de moderne golfer op prachtig aangelegde banen door heel Nederland. Rond 1890 was dat nog anders. Toen was golf een “eenvoudige sport” op open velden, natuurlijke duingrassen en tussen de bossen. De oudste negen golfbanen in Nederland worden ook wel de “Oude Negen” genoemd en zijn een mooie beeldvorming van de rijke golf geschiedenis die ons land kent.

De oprichting van deze historische golfbanen markeert niet alleen de groeiende populariteit van de sport, maar ook de ontwikkeling van golfcultuur en -traditie in Nederland. Van de winderige kusten van Noordwijk tot de bosrijke gebieden van Hilversum, deze banen vertellen een verhaal van passie, doorzettingsvermogen en de onmiskenbare liefde voor het spel.

In dit artikel duiken we dieper in de geschiedenis van de “Oude Negen”, verkennen we hun unieke kenmerken. Dus pak je clubs, zet je pet op en ga met ons mee op een reis door de tijd, terug naar de oorsprong van golf in Nederland.

Koninklijke Haagsche Golf & Country Club (1893)

 • Oprichtingsjaar: 1893
 • Omschrijving: Gelegen in Wassenaar, wordt deze baan vaak beschouwd als een van de beste golfbanen in Nederland. De 9e hole, een par-3, biedt een prachtig uitzicht op de zee, terwijl de 14e hole, een uitdagende par-5, door de duinen slingert. Bezoek de website van de Koningklijke Haagsche Golf & Country Club hier.
De Haagsche Golfclub. Onderdeel van de Oude Negen

Utrechtse Golf Club de Pan (1894)

 • Oprichtingsjaar: 1894
 • Omschrijving: Deze baan in Bosch en Duin staat bekend om zijn uitdagende lay-out. Een iconische hole is hole 7. Deze hole is een lange par-4 die door dicht bos loopt. Een andere mooie hole is de 16e hole, een prachtige par-3 met een eiland green. Bekijk GC de Pan via deze website.

Hilversumsche Golf Club (1895)

 • Oprichtingsjaar: 1895
 • Omschrijving: Gelegen in Hilversum, deze baan biedt een mix van bos en heide. De 5e hole is een korte par-4 met een riskante dogleg, en de 12e hole is een uitdagende par-3 omgeven door zandduinen. De Hilversumse was net als vele golfbanen van de Oude Negen de gastheer van het Dutch Open.

Eindhovensche Golf (1895)

 • Oprichtingsjaar: 1895
 • Omschrijving: Gelegen in Valkenswaard, deze baan staat bekend om zijn prachtige parklandschap. De 8e hole is een lange par-5 met een smalle fairway, en de 15e hole is een par-3 met een beschermde green. De Eindhovensche Golf is een mooie en uitdagende golfbaan.

Golfclub Toxandria (1924)

 • Oprichtingsjaar: 1924
 • Omschrijving: Gevestigd in Molenschot, deze baan biedt een klassieke golfervaring. De 6e hole is een uitdagende par-4 met een scherpe dogleg, en de 13e hole is een par-3 met een diepe bunker aan de voorkant van de green. Deze Brabantse golfclub heeft onlangs de par 3 hole 9 aangepast.

Rosendaelsche Golfclub (1895)

 • Oprichtingsjaar: 1895
 • Omschrijving: Gelegen in Rozendaal, deze historische baan is een genot om te spelen. De 4e hole is een korte par-4 met een verhoogde green, en de 11e hole is een lange par-5 die door dicht bos loopt. Boek snel je starttijd op de website van de Rosendaelsche!

Domburgsche Golf Club (1914)

 • Oprichtingsjaar: 1914
 • Omschrijving: Gelegen aan de kust in Domburg, deze baan biedt een unieke links-ervaring. De 3e hole is een par-3 met uitzicht op de zee, en de 9e hole is een par-4 die langs de kustlijn loopt. Wat ook een unieke eigenschap van de Domburgsche Golfclub is dat de golfbaan bomkraters van de Tweede Wereldoorlog door te baan heeft lopen. Waardoor er veel ovulatie te vinden is.
Domburgsche Golf met de kraters

Golfclub Broekpolder (1980)

Oprichtingsjaar: 1980

Omschrijving: Gelegen in het pittoreske Vlaardingen, is Golfclub Broekpolder een parel in het Nederlandse golflandschap. Sinds de oprichting in 1980 heeft de club zich gevestigd als een van de vooraanstaande golfbestemmingen in de regio. Deze golfbaan is vakkundig aangelegd en maakt optimaal gebruik van het natuurlijke landschap, met waterpartijen, bossen en open velden die elke hole uniek maken. De 5e hole, een uitdagende par-4, biedt een prachtig uitzicht op een groot meer, terwijl de 13e hole, een korte par-3, spelers uitdaagt met een smalle green omgeven door bunkers. De baan is van origine een oude Rotterdamse golfclub. Hoewel de golfbaan de veruit de jongste van de Oude Negen is, heeft het een oud stam nummer.

Noordwijkse Golfclub (1915)

 • Oprichtingsjaar: 1915
 • Omschrijving: Gelegen in Noordwijk, deze baan biedt een uitdagende links-ervaring. De 7e hole is een par-4 met een smalle fairway omgeven door duinen, en de 16e hole is een lange par-5 met een moeilijke green. De Noordwijkse Golfclub is naar onze mening een van de mooiste golfbanen van Nederland.
Mooie golfbaan in Nederland. De Noordwijkse.

Afsluiting artikel

We zijn aan het einde gekomen van dit artikel. Terwijl de wereld van golf blijft ontwikkelen, blijven de Oude Negen een blijvende herinnering aan waar het allemaal begon voor Nederland. Moge hun erfenis blijven inspireren en generaties golfers blijven betoveren. Krijg je de kans om eens op de Oude Negen te spelen, dan moet je die zeker aangrijpen! Wil je meer weten of golf in Nederland? Lees dan onze overige artikelen op deze site!

Deel deze pagina: