Golfschoenen

man met golfschoenen

Als je je spel wilt verbeteren, worden golfschoenen vaak beschouwd als een onmisbaar item. Er bestaat echter enige verwarring over de vraag of ze voor amateurgolfers meer voordelen bieden dan alleen het uiterlijk.  

Je vraagt je misschien af of je golfschoenen nodig hebt en hoe ze je precies kunnen helpen je prestaties op de golfbaan te verbeteren. Het kan immers verleidelijk zijn om gewone schoenen te dragen en een paar euro te besparen, maar dat is niet noodzakelijkerwijs de beste optie. 

In dit artikel gaan we het hebben over de vraag of golfschoenen de moeite waard en noodzakelijk zijn. Door ons artikel te volgen, kun je beslissen of je ze nodig hebt en welk type bij je past. 

Zijn golfschoenen noodzakelijk? 

Golfschoenen zijn ontworpen om ervoor te zorgen dat je een goede grip op de grond houdt tijdens je golfswing. Het ontwerp van golfschoenen zorgt ervoor dat ze u een betere grip bieden dan sportschoenen of sneakers, vooral in een nat klimaat (of ‘s ochtends vroeg als het nog dauwig is). 

Bovendien zijn golfschoenen nuttig wanneer u rondes speelt op oneffen of heuvelachtig terrein. In theorie kun je op de driving range of de golfbaan gewone schoenen dragen. Maar de kans is dan groter dat je uitglijdt, wat je slagen kan beïnvloeden, dus het heeft niet altijd zin.  

Elke golfbaan heeft andere regels voor het al dan niet dragen van golfschoenen. Maar het is altijd de moeite waard om de details van elke golfbaan vóór een ronde te controleren. 

Echter wordt het wel beschouwd als netjes, in de golf etiquette is dit ook opgenomen. Dit komt door de eventuele schade die gewone golfschoenen richten aan de greens bijvoorbeeld. 

Ook volgens golf.nl zijn ze enorm belangrijk, misschien wel het belangrijkste kledingstuk;

“Wel is het belangrijk om een goed paar golfschoenen te kopen (kosten variëren van 60 en 200 euro)” – Golf.nl

Winter vs zomer 

In de winter kun je ook met je zomer golfschoenen spelen, echter zijn er schoenen speciaal gemaakt voor de winter waardoor je meer grip hebt ook als het extra glad is. Daarbij is het comfort een stuk hoger omdat aan de binnenkant van de schoen soms een warmer laagje zit.  

Voordelen van golfschoenen 

Golfschoenen bieden vele voordelen. Hieronder hebben we enkele van de belangrijkste voordelen opgesomd die je kunnen helpen beslissen of golfschoenen voor jou de moeite waard zijn bij het golfen. 

Ondersteuning en comfort 

Als je golfschoenen draagt, krijgen je voeten extra steun. Als je een heuvelachtige baan speelt of heuvels op en af loopt, voel je je vaak comfortabeler. Veel golfers vinden dat golfschoenen meestal gemaakt zijn van zachter leer en kunnen langer lopen als ze ze dragen. Bovendien kan de zachtheid van leer u op lange termijn meer comfort bieden. 

Stevigheid 

Andere redenen om de schoenen te dragen zijn de stevigheid ervan. Werkschoenen en sportschoenen zijn gemaakt van stijvere materialen, zodat u kunt genieten van de voordelen van een schoen die duurzamer en steviger is. Als je stabiele schoenen draagt, kun je meer druk weerstaan en heb je een beter schot.  

Ademend vermogen 

Vaak zijn leren golfschoenen gemaakt met betere materialen voor het ademend vermogen. Om ervoor te zorgen dat je comfortabel in de schoenen zit, hebben ze een ventilatiesysteem om je koel te houden. De hele dag spelen zonder het warm te krijgen is mogelijk door het gebruikte materiaal, ongeacht het lange lopen of staan. 

Onderhoud 

Bovendien kun je door je golfschoenen regelmatig te onderhouden en schoon te maken langer van je schoenen profiteren. Wil je meer te weten komen over je golfschoenen onderhouden? We hebben het hier tot in detail beschreven!

Merken 

Er zijn veel merken die golfschoenen maken maar de meest bekende zijn Footjoy (Titleist), Nike, Under Armour, Adidas en Skechers. Elk merk en elk type heeft een ander doel en daarom is het goed om je te oriënteren wat bij je past, wij hopen je hierbij te helpen. 

Golfschoenen met spikes en zonder spikes: Welk type is het beste? 

Er zijn twee verschillende soorten golfschoenen, spiked en spikeless . Echter zijn er binnen spikes ook 2 opties, soft of hard spikes. Soft zijn plastic en moet je 1x per kwartaal vervangen en hard zijn van staal. Zoals de naam al doet vermoeden, is het belangrijkste verschil tussen de twee dat spiked golfschoenen spikes hebben, terwijl spikeless golfschoenen geen spikes hebben. 

Golfschoenen met spikes 

Golfschoenen met spikes zorgen voor een betere tractie. Een paar van deze schoenen biedt u een comfortabele grip op verschillende terreinen en veel van deze schoenen hebben een speciale vulling om de spikes vrijwel onzichtbaar te houden in de zolen. Bij droog, warm weer zijn schoenen zonder spikes ideaal. Bij nat of koud weer kunnen deze schoenen echter oncomfortabel zijn. 

De softspikes zijn het meest populair omdat die overal zijn toegestaan, vaak iets betaalbaarder zijn dan stalen spikes en meer variatie in zit. Echter moet je wel elk kwartaal de spikes vervangen om grip te behouden. 

Hardspikes zijn stalen spikes die zorgen voor extra grip en hoef je niet te vervangen. Echter laat niet elke golfbaan ze toe, lees dus van tevoren even de local rules van de baan waar je wilt gaan spelen 

In een recent onderzoek konden golfers die schoenen met spikes droegen de bal iets verder slaan dan degenen die schoenen zonder spikes droegen. (Golf.com) Onderzoekers ontdekten dat spelers met spikes meer clubsnelheid genereerden omdat je meer grip hebt. 

Lees ook even ons artikel over de beste golfschoenen met spikes voor heren en de beste golfschoenen met spikes voor dames.

Golfschoenen zonder spikes 

De geavanceerde technologie van een schoen zonder spikes zorgt voor uitstekende prestaties op de baan. Dit type schoen is multifunctioneel en kan niet alleen voor golf worden gebruikt. Daardoor zijn ze veelzijdig voor dagelijks gebruik. 

Ondanks dat ze minder stevig zijn dan schoenen met spikes, vooral in de regen, zijn spikeless golfschoenen meer voor iemand die de spikes niet elke keer wilt vervangen of liever zijn schoenen niet wil verwisselen na zijn ronde om de spikes heel te houden. 

Lees ook even ons artikel over de beste golfschoenen zonder spikes voor heren en de beste golfschoenen zonder spikes voor dames.

Voor kinderen

Golfschoenen voor kinderen is niet anders dan voor volwassenen, alleen het assortiment is iets minder.
Dit komt vooral omdat elke schoenmerk & type maar 1 soort maakt in plaats van ook verschillende kleuren combinaties.

Lees hier het artikel over de beste golfschoenen voor kinderen.

Welke pro draagt wat? 

Dustin Johnson, Collin Morikawa, Xander Schauffele – Adidas ZG21 Golf Shoes 
Justin Thomas, Webb Simpson – FootJoy Premiere Series Tarlow Golf Shoes 
Brooks Koepka – Nike Air Zoom Infinity Tour Shoes 

Samengevat 

Golfschoenen zijn in sommige gevallen noodzakelijk, maar op veel golfbanen niet. Toch zijn ze het geld waard, vooral als je van plan bent veel te gaan golfen of als je ongemak ondervindt, bijvoorbeeld als je de beste golfschoenen voor brede voeten nodig hebt. Op de golfbaan maken ze het gemakkelijker om comfortabel te spelen en zijn ze bestand tegen zware weersomstandigheden. Als je de juiste schoenen draagt, heb je een stabielere slag en dus een grotere kans om je algemene spel te verbeteren. 

De keuze van je type kan afhangen van je persoonlijke voorkeur en je eigen specifieke behoeften tussen met of zonder spikes. 

We zijn aan het einde gekomen van dit artikel. We hopen dat je hierdoor meer te weten bent gekomen over golfschoenen. Lees ook even deze artikelen over de beste golfschoenen met spikes en de beste golfschoenen zonder spikes;

Wil je je golfschoenen mooihouden? Lees dan even het artikel over golfschoenentassen. Wil je meer informatie over andere belangrijke kleding stukken? Lees dan een van deze artikelen;

Deel deze pagina: