Golf tees

Wat is een tee?

Een golf tee is ook een houten of plastic pinnetje waar de bal op gelegd wordt om hem daar vervolgens af te slaan. Dit heet opteeën. Je mag de golf tee alleen gebruiken voor de eerste afslag van elke hole. Dit noemen we ook wel de teeboxEen standaardtee is 218 inch of 5,4 cm lang maar er zijn ook kortere en langere tees beschikbaar. Er zijn verschillende soorten golf tees waaruit golfers kunnen kiezen. Elke thee heeft zijn eigen unieke kenmerken en voordelen. We zullen hier alle tees benoemen en waar je ze het beste voor kan gebruiken. We zullen het hier vaak over inches hebben. Dit komt omdat op de meeste verpakkingen van de tees ook inches staat.

Houten golf tees

houten golf tees in verschillende kleuren

Dit zijn de meest voorkomende golf tees. Ze zijn gemaakt van hout en meestal hebben deze tees een lengte van ongeveer 2,75 inch (5,4cm).  Het beste voordeel aan deze tees is dat ze goedkoop zijn. Ze zijn bij iedere golfshop te koop en komen in grote hoeveelheden. Houten tees worden gemaakt van verschillende houtsoorten, waaronder dennen, esdoorn en berkenhout. Een “nadeel” van houten tees is dat ze gemakkelijk kunnen breken, vooral wanneer ze gebruikt worden met drivers of andere langere golfclubs. Dit kan frustrerend zijn voor golfers, omdat ze tijdens een ronde voortdurend gebroken tees moeten vervangen. Bovendien bieden houten tees misschien niet zo veel stabiliteit als andere soorten tees, vooral wanneer ze op een oneffen of zachte ondergrond worden gebruikt.

Plastic golf tees

plastic golf tees in verschillende kleuren

Deze golf tee zijn gemaakt van een duurzaam plastic materiaal en zijn over het algemeen beter bestand tegen breken dan houten tees. Ze zijn ook langer en dikker dan houten tees, waardoor ze stabieler en gemakkelijker te gebruiken zijn. Sommige plastic tees hebben ook flexibele toppen die de weerstand verminderen en de lanceringshoek van de bal verbeteren.

Plastic tees zijn een populaire keuze voor veel golfers vanwege hun duurzaamheid en prestaties. Ze zijn over het algemeen duurder dan houten tees, maar ze gaan veel langer mee. Hierdoor zijn ze op de lange termijn een kosteneffectieve keuze. Ze zijn ook verkrijgbaar in een groot aantal kleuren en stijlen. Dus iedere golfer kan zijn of haar eigen persoonlijkheid mee de baan in nemen. Een mogelijk nadeel van plastic tees is dat ze bij gebruik op zachte of natte grond gemakkelijker kunnen wegglijden of omvallen. Bovendien houden sommige golfers niet van het gevoel van plastic tees. Dit is omdat de plastic tee niet dezelfde feedback geeft als een houten tee wanneer de bal wordt geslagen.

Rubberen golf tees

winter tees of rubbere tees

Deze tees zijn gemaakt van een zacht, rubberachtig materiaal en zijn ontworpen om samen te drukken wanneer de bal wordt geslagen. Deze tees worden vaak gebruikt als tee op de driving range of als winter tees. Ze zijn over het algemeen ook milieuvriendelijker dan plastic of houten tees, omdat ze na gebruik kunnen worden gerecycled. Rubber tees zijn een relatief nieuwe innovatie in de golfwereld, maar ze hebben snel aan populariteit gewonnen vanwege hun prestaties en milieuvoordelen. Over het algemeen zijn ze duurder dan houten of plastic tees, maar ze gaan langer mee.

Verstelbare golf tees

drie verstelbare golf tees

Deze tees hebben een verstelbare top die op verschillende hoogtes kan worden ingesteld. Hierdoor kunnen golfers de tee aanpassen aan de lengte van hun clubs. Ze kunnen worden gemaakt van verschillende materialen, waaronder plastic, rubber en metaal. Ze zijn door hun verstelbare functies wel de duurste tees uit dit rijtje. Hoewel er echt metalen tees bestaan in deze categorie, raden wij het niet aan ze te gebruiken. Metalen tees kunnen de golfclubs beschadigen en je haalt geen extra voordelen uit metalen tees. Verstelbare tees zijn een populaire keuze voor golfers die de hoogte van de tee willen aanpassen aan de lengte van hun golfclubs.

Hoe moet je opteeën?

Dit is belangrijker dan je denkt. Want dit verschilt namelijk per golfclub. Hoe langer de golfclub, hoe hoger je de golfbal moet opteeënWanneer je bal goed raakt, moet de tee uit de grond vliegen. Daardoor gaan de houten golf tees dus ook sneller stuk. Bekijk hier een mooi filmpje hoe je de bal perfect kan opteeën. Daarnaast geeft dit filmpje nog vele mooie andere golftips.

Koop hier je golf tees

We hebben hier een mooi overzicht van enkele golf tees. Met deze golf tees kom je zeker een tijd vooruit! Ook bij Amazon hebben we mooie aanbiedingen voorbij zien komen.

Er zijn ook websites waar je de golftees kan laten bedrukken. Ideaal voor een zakelijk relatie geschenk! Kijk voor het bedrukken van golftees eens op deze website van profore.nl

We zijn aan het einde gekomen van dit artikel, hopelijk heb je meer geleerd over golf tees! Wil je meer golf accessoires bekijken of erover leren? Kijk dan even in deze lijst;

Veel gestelde vragen

Hoe hoog tee je op bij driver?

Het meest gangbaar is om de helft van de bal boven de club uit te laten steken als je je driver achter de bal zet. Als je de bal lager opteet, zal de balvlucht lager zijn.

Welke lengte tees?

De lengte van een tee varieert ongeveer tussen de 3 en 10 centimeter. De maximale lengte voor een tee is door de R&A vastgesteld op 4 inch (10,16 centimeter).

Hoe hoog tee je op bij een ijzer?

De standaard tee van 2 3/4 inch is vooral bedoeld voor drivers, maar kun je ook gebruiken voor de ijzers. Dan heb je een tee voor alle golfclubs!

Deel deze pagina: