Waar komt golf vandaan?

man is aan het golfen en slaat de golfbal waardoor het gras omhoog vliegt

In dit artikel gaan we in op golf, de geschiedenis en de direct relateerde termen. Wil je meer leren over golftermen?

Wat is golf en waar komt het vandaan?

Golf is een balsport waarbij je een kleine (vaak witte) bal met een golfclub van een afslagplaats (ook wel een teebox genoemd) wegslaat. De bal moet je richting een punt (de hole) slaan die gemarkeerd wordt door een vlag. Het doel is om de bal in zo min mogelijk slagen in de hole te krijgen. Golf speel je op een golfbaan. De golfbaan bestaat altijd uit 9 of 18 holes. Golfen is een van de oudste sporten ter wereld. Je kunt je voorstellen dat is al die jaren er ook veel termen zijn ontstaan, geen zorgen die leggen we hier zo goed mogelijk uit.

De oudste golfbaan van de wereld is The Old Course in St Andrews en staat in de hele wereld dan ook bekend als ‘The Home of Golf’. Die naam werd aan St Andrews gegeven omdat er al in het begin van de 15e eeuw voor het eerst werd gegolfd op de Links golfbaan in St Andrews! 

Waarom zijn wij zo fanatiek?

Wij zijn allebei jaren geleden verslaafd geraakt aan het spelletje, voor ons blijft het leuk om een rondje te lopen. Met vreemden of met vrienden maakt niet uit, we hebben altijd enorm veel plezier in onze rondjes ondanks dat het niet altijd even goed gaat. We spelen het liefst 18 holes met droog weer en polo weer maar soms kan het niet anders helaas. We vinden het leuk om ons spel te blijven verbeteren en komen altijd nieuwe uitdagingen tegen.

Waar veel beginners tegen aan lopen

Golf heeft een hoge leer-curve waardoor veel beginners zich vaak overrompelt voelen met alle informatie, belangrijk voor ons was dat we plezier hadden en stukje bij beetje fanatieker en beter werden in het spelletje. Veel beginners vinden dan ook het tellen van de scores enorm ingewikkeld, en dat is het ook in eerste instantie, ons advies is om de app van Golf.NL te gebruiken of een andere app. Deze apps kunnen de slagen voor je tellen, de stableford voor je uitrekenen, vertellen hoe je het hebt gedaan maar ook statistieken bijhouden die handig zijn voor als je verder wilt in het golfspel.

Golf termen voor beginners

Er is een hoop terminologie net zoals in elke andere sport, hieronder een beknopt lijstje van belangrijke termen die je veel gaat horen op de golfbaan.
Wil je meer leren over golftermen?

De hole

Golf heeft een flink aantal termen. We beginnen met een hole. De hole is een deel van de baan en bestaat voornamelijk uit een tee, de fairway en de green. Afhankelijk van de lengte moet de hole in 3, 4 of 5 slagen gespeeld worden. Het voorgeschreven aantal slagen wordt de PAR van de hole genoemd. PAR staat voor Professional Average Result, dus in hoeveel slagen een professional gemiddeld over de hole doet. En golfbaan heeft meestal 9 of 18 holes. Lengte van holes gemeten vanaf de teebox, zoals vastgesteld in de EGA-regels:

  • par 3 = 80 t/m 235 meter
  • par 4 = 220 t/m 450 meter
  • par 5 = 415 t/m 630 meter

De benaming van de score die je maakt op een hole

Natuurlijk kun je meer of minder slagen doen over een hole. Daar zijn in de golfwereld allemaal termen voor. In dit voorbeeld nemen we een par 5. Dit zijn dan de mogelijkheden:

Slagen Slagen onder de PAR Benaming
1 -4 Hole in One
2 -3 Albatross
3 -2 Eagle
4 -1 Birdie
5 0 PAR
6 +1 Bogey
7 +2 Double Bogey
8 +3 Triple Bogey
9 +4 Quadruple Bogey

Onderdelen van de hole

Tussen de teebox en de hole liggen bij veel golfbanen wat hindernissen. Hier een opsomming van wat hindernissen en termen.

Teebox

Teebox = Dit is de plek waar je de hole begint. Van deze plek sla je de bal af.

Fairway

Fairway = Het kort gemaaide gras tussen de teebox en de green. Dit is geen hindernis maar het is de bedoeling dat je de bal hier op slaat.

Semi rough

Semi rough = Dit gras is wat hoger dan de fairway en ligt meestal direct naast de fairway (zowel links als rechts). Hoe hoger het gras is, hoe lastiger het is om de bal er correct uit te slaan.

Rough

Rough = Dit gras is nog hoger en ligt buiten de semi rough.

Bunker

Bunker = Een kuil met los (wit) zand. Om uit deze hindernis te slaan gebruik je vaak een Sandwedge 

Water

Water = Wanneer je de bal in het water slaat krijg je een strafslag. Deze hindernis wordt vaak aangegeven met rode of gele paaltjes. Beide hebben een andere betekenis, hierover kun je meer leren in de golfregels.

Out of Bounds (OOB)

Out of Bounds = Letterlijk vertaald betekent het buiten de baan. Wanneer je de bal buiten de baan slaat krijg je ook 1 strafslag en moet je als straf terug naar de positie waar je de oorspronkelijk voor de laatste keer sloeg. Out of Bounds wordt aangegeven met witte paaltjes.

Ground Under Repair (GUR)

GUR = Ground Under Repair, of te wel grond in bewerking. GUR kan bijvoorbeeld jonge beplanting zijn of nieuw ingezaaid gras. Wanneer je de bal hierin slaat krijg je geen straf, maar moet je de bal uit de zone halen. GUR is altijd aangegeven met blauwe paaltjes.

Green

Green = Dit gras is nog korter dan het gras op de fairway. Wanneer je op de green aankomt, dan gebruik je de putter en probeer je de bal in de hole te putten. Eigenlijk net zoals op de midget golfbaan.

Golfveiligheid

FORE = (klinkt als VOOOOR) is een woord die je vaker geschreeuwd hoort worden dan elk ander woord. Het is een woord om goed te onthouden voor jou veiligheid en die van andere. Als je dit woord hoort buk dan en bescherm je hoofd, het houdt namelijk in dat iemand een bal slaat die per ongelijk in jou richting gaat. Als je zelf een mindere bal slaat waarvan je niet kan zien waar hij gaat landen roep dan zelf FORE uit veiligheid voor andere.

Genoeg gelezen over golf & termen?

Heb je genoeg gelezen over golf & termen, of ben je benieuwd hoe goed je nu daadwerkelijk bent? Boek dan nu je eerste golfles!

We zijn aan het einde gekomen van dit artikel. Hopelijk hebben we je weten te enthousiasmeren over golf en dat je zin hebt om lekker ballen te gaan. Wil je graag meer informatie over beginnen met golfen lees dan even een van deze artikelen;

Deel deze pagina: