Golf Pitchfork

De golf pitchfork is wat iedere golfer verplicht in zijn of haar broekzak moet hebben zitten. Het mag ook in de golftas, zolang je hem maar bij de hand hebt wanneer je green oploopt. De golf pitchfork bij je hebben is misschien wel de belangrijkste etiquette. Wanneer je de green van een afstand op een hoge manier aanspeelt, dan kan de impact van de golfbal zorgen voor een klein gat of krater. Deze krater noemen we ook wel een pitchmark.

Waarom de pitchmarks repareren?

Pitchmarks niet repareren kan grote gevolgen hebben voor de conditie van de green. Wanneer je een pitchmark niet repareert met je pitchfork, dan gaat dit zorgen voor oneffenheden op de green want door de kleine kater is de green geen biljartlaken meer. Wanneer je een pitchmark niet repareert zal je green tot wel 30 dagen beschadigd kunnen blijven. Niet herstelde pitchmarks kunnen verder worden beschadigd als de greenkeepers de greens maaien en een niet herstelde pitchmark heeft kans op schimmel. Wist je dat er gemiddeld per golfer 8 pitchmarks worden geslagen op een rondje van 18 holes. Stel er lopen 100 golfers per dag een rondje, dan kom je uit op 292.000 pitchmarks per jaar! Wanneer je een pitchmark optijd repareert, dan zal de pitchmark 24 uur nodig hebben om te herstellen. Het is dus voor jou, de greenkeepers en de andere golfers belangrijk dat we onze pitchmarks repareren. Heb daarom de pitchfork paraat bij een rondje golf! Hieronder zie je een plaatje van een bal die geplugged op de green ligt. Dit is een voorbeeld van een pitchmark die je moet repareren om de green zo glad mogelijk te houden.

Golfbal geplugged. Dit is de reden voor een pitchfork

De golf pitchfork

De golf pitchfork is een klein stukje gereedschap waarmee je dus de kleine kraters op de green mee kunt herstellen. We hebben hierboven net gelezen waarom dit stukje gereedschap belangrijk is in golf. Hieronder laten beschrijven we hoe je de green correct herstelt met de pitchfork. Ondanks dat het een klein stukje gereedschap is, komen ze toch in verschillende soorten. De meest goedkope versie is de plastic pitchfork, deze wil nog wel eens breken als de grond hard is. Dit zal minder snel gebeuren bij de metalen pitchfork. De meest luxe pitchfork is de inklapbare pitchfork. Deze is ook van metaal, maar je kunt deze als een soort stilleto mes in- en uitklappen. Omdat je de pitchfork in je broekzak moet dragen, is dus een inklapbare pitchfork wel zo fijn. Dan steken de puntjes niet in je been als je loopt of een swing maakt. Ook hebben de meeste inklapbare pitchforks een magneetje voor de marker om de golfbal te markeren.

Hier kun je een golf pitchfork kopen!

Hoe doe ik een pitchmark repareren?

Als de bal een inslag veroorzaakt op de green ontstaat er dus een kuiltje of kratertje. Dat het dus de pitchmark.

  1. Steek de pitchfork, ietsjes aan de achterkant van de krater (vaak de hoge kant) een beetje schuin in de grond.
  2. Druk daarna de pitchfork zo dat je de rand van de pitchmark naar binnen wordt gedrukt. Doe dit voorzichtig aan alle kanten van de pitchmark (meestal in totaal 4x)
  3. Wanneer je de pitchmark heb hersteld, druk daarna met de putter voorzicht de pitchmark weer vlak
  4. Als je toch moet wachten op een medespeler, repareer dan misschien nog een extra pitchmark. Nog 291.998 te gaan ;).

Bekijk hier een filmpje van de NGF over hoe je een pitchmark goed moet repareren.

Goedkope golf pitchfork kopen

Wanneer je in de Jumbo Golf loopt, dan zul je heel veel golf pitchforks zien die van €5 tot wel €25 lopen. Zoals we al zeiden, iedere pitchfork doet zijn werk. Dus om voor een hele dure te gaan is helemaal niet nodig. Daarom hebben wij hier een paar leuke pitchforks staan voor een leuk prijsje. Bekijk ook de pitch forks van Amazon!

Deel deze pagina: