Overzicht golftermen

Wanneer je gaat golfen zul je heel veel termen gaan horen. In het begin is dat wellicht een beetje overweldigend maar maak je geen zorgen. Je zult de termen snel onder de knie krijgen. Wij hebben hier een lijstje gemaakt met veel voorkomende golftermen. Zodat je meteen een goede kennis hebt als je gaat beginnen met golfen. Misschien leer je wel als gevordigde golfer een paar nieuwe golftermen! We hebben de lijst op alfabetische volgorde gemaakt.

Golftermen met een A

Adresseren
Wanneer je je stand inneemt en je de golfclub op de grond plaatst ben je aan het adresseren. Dit doe je eigenlijk iedere keer als je jezelf gaat voorbereiden om de bal te gaan slaan.

Afslagplaats
De afslagplaats noemen we ook wel de tee box. Op deze plek start je de hole. Je hebt afslagplaatsen voor ieder niveau. Deze worden aangegeven in kleuren (wit, geel, blauw, rood en oranje).

Albatross
Als je deze ooit slaat, gefeliciteerd! Een albatross slaan komt zelden voor. Deze golfterm wordt gebruikt wanneer je een hole drie slagen onder de PAR speelt (dus bij een par 5 in 2 slagen). Dit komt zelden voor en is dus een uniek moment. Hier een mooie compilatie van de PGA tour. Amerikanen noemen de Albatross ook wel de Double Eagle… geen commentaar

Approach
Een approach is een slag die je maakt als je op de green wilt slaan.

Golftermen met een B

Back nine
Wanneer een golfbaan 18 holes heeft, heb je de front nine en de back nine. De front nine zijn de eerste 9 holes die je speelt en de back nine de tweede negen holes die je speelt.

Backspin
Spin is een effect op de bal. Wanneer je backspin aan een golfbal geeft dan rolt de bal terug van de plek waar de bal oorspronkelijk landde.

Birdie
Iedere slag onder de PAR heeft een vogel als benaming. De Birdie is één slag onder de PAR. Wanneer je een birdie tijdens de wedstrijd slaat, win je vaak een klein (houten of plastic) vogeltje.

Blauwe paaltjes
Deze paaltjes zul je veelvuldig op de golfbaan tegen komen. De blauwe paaltjes markeren vaak een gebied af. Meestal een gebied dat onderhouden moet worden door de greenkeepers of jonge beplanting. Dit noemen we ook wel GUR (Ground Under Repair).

Bogey
Een Bogey is één slag boven de PAR. Dus wanneer je 5 slagen over een par 4 doet, dan heb je een bogey.

Bogey Train
Wanneer je meerdere bogeys achter elkaar maakt zit je op de bogey train. Snel een PAR maken! Choo choo!

Bump and run
Een chipslag waarbij de bal een aantal keer stuitert en daarna voor een aantal meters doorrolt. Deze slag gebruik je vooral rond de green om dichtbij de vlag te komen.

Bunker
De bunker is een hindernis op de golfbaan. Vaak gevuld met wit zand en ligt rondom de green of op de fairway. Bunkers kunnen verschillende dieptes hebben. Bunkers hebben ook verschillende benamingen, maar daar komen we later in deze lijst nog op terug.

Golftermen met een C

Caddy
Een persoon die je tas draagt. De caddy heeft vaak ook veel kennis van de golfbaan zelf en kan je de weg wijzen. Caddies hebben vaak een hele goede handicap.

Carry
De afstand die een bal vliegt voordat hij de grond raakt, de plek waar hij dan land is de ‘carry’ van de bal, grof vertaald naar het nederlands de tijd dat de bal gedragen is door de lucht.

Chip
Met deze slag krijg je de bump and run waar we het al eerder over hadden. Je kunt de chip doen met een wedge of met een korte ijzer (9,8,7). Hoe hoe langer de ijzer, hoe meer meters de bal zal rollen. Dat heeft te maken met de loft. Hoe hoger de loft, hoe meer spin de bal krijgt en dus hoe korter de bal rolt.

Clubhuis
Een plek waar je na je rondje golf wat kan drinken en eten.

Condor
Dit is een hole-in-one op een PAR 5. Dit komt heel zelden voor en is pas drie keer in de golf geschiedenis waargenomen.

Course Management

Course Rating
Dit is geeft de moeilijkheidsgrad van de golfbaan aan. Met deze meting kijken ze hoe een speler met HCP 0 de baan kan spelen in normale omstandigheden. Ze doen dit zowel voor de mannen als de vrouwen. De score wordt beïnvloed door de lengte van de baan en het aantal hindernissen. Zo kan ene par 72 baan moeilijker zijn dan de andere par 72 baan. De Course Rating heeft ook impact op het aantal slagen dat je meekrijgt met je handicap.

Cut
Wanneer je een toernooi speelt over meerdere dagen, dan is er vaak een cut. Hierbij vallen een aantal spelers af die niet naar de volgende dag of ronde mogen. Je kan de cut missen door te veel slagen te hebben. Op de Tour is de cut vaak op vrijdag. Spelers die cut halen spelen de zaterdag en zondag door voor het prijzengeld.

Golftermen met een D

Divot
Een gat dat je in de fairway slaat nadat je de bal hebt geslagen. Je slaat dan een plag (een stuk gras) uit de grond. Volgens de etiquette moet je de plag terug in de divot leggen.

Double Eagle
Zo noemen de Amerikanen een Albatross

Double Bogey
Wanneer je twee slagen boven de PAR van de hole speelt heb je een double bogey. Snel verder na de volgende hole!

Draw
Een balvlucht die voor rechtshandige golfers van rechts naar links gaat en voor linkshandige golfers van links naar rechts. Met een draw balvlucht zal de bal verder rollen.

Driver
De langste golfclub uit de tas. Deze gebruik je vaak alleen op de afslagplaats. Met deze golfclub wil je zo veel mogelijk afstand winnen.

Droppen
Een handeling die je moet maken als je de bal in een hindernis slaat, de bal in de GUR komt of dat je de bal onbespeelbaar verklaart. Droppen doe je vanuit de kniehoogte en binnen één stoklengte. Dit kost je ook één strafslag tenzij je de bal moet droppen als die in de GUR ligt. Dan krijg je geen straf. Kijk hier hoe je correct moet droppen.

Duff
Een bal die niet goed geraakt is. Je raakt de grond eerder dan de bal waardoor de bal maar een paar meter naar voren rolt.

Golftermen met een E

Eagle
Wanneer je twee slagen onder de PAR speelt heb je een eagle.

Golftermen met een F

Fade
Een balvlucht die voor rechtshandige golfers van links naar rechts gaat en voor linkshandige golfers van rechts naar links. Met een fade balvlucht zal de bal eerder stoppen en is ideaal voor een approach slag.

Fairway
Kort gemaaid gras tussen de afslagplaats en de green in. De fairway is de makkelijkste route naar de green toe. Naast de fairway liggen vaak de hindernissen, bomen en de rough.

Flight
Wanneer je een starttijd boekt met een groepspelers dan loop je samen in een flight. Deze kan bestaan uit twee tot vier personen.

FORE
Flying Object Returning to Earth. Of te wel FORE. Als je dit hoort is het de bedoeling om je zo klein mogelijk te maken zodat de kans klein is dat de golfbal je raakt. Zie je dat jouw bal naar een groep mensen gaat, schreeuw dit dan zo hard mogelijk. FORE kan ook worden gebruikt in het clubhuis om een menigte tot stilte te manen. Vaak begint dan de prijsuitreiking.

Fringe
Dit is het kort gemaaide gras dat net voor de green ligt. Het is officieel nog géén green. Dus je kan de bal niet marken.

Front Nine
De eerste 9 holes op een 18 holes baan.

Golftermen met een G

Gele palen
Deze palen geven een waterhindernis aan. Je mag altijd de bal spelen zoals hij ligt, maar het is verstandiger om te droppen. Om correct te droppen moet je het punt pakken waar de bal de hindernis heeft gekruist. Daarna kan je in lijn van de vlag naar achteren lopen en droppen op een plek die je voorkeur heeft. Bij gele paaltjes mag je zo ver naar achteren als je wilt.

Gimmie
Wanneer de bal heel dicht bij de hole ligt kan je flight genoot zeggen “raap maar op”. Dan hoef je de putt niet meer te maken maar moet je wel de slag erbij tellen. De afstand van een gimmie is geheel naar eigen inzicht in te vullen.

Golfbal
Een bal die je gebruikt voor het golfen. De bal kan verschillende kleuren en eigenschappen hebben. Lees hier meer over de golfbal.

Golfclubs
Dit kan twee dingen betekenen. Golfclubs is ook een synoniem voor golfbanen maar de term gebruiken we vooral voor het materiaal. Met golfclubs sla je de golfbal.

Green
De green is het laatste onderdeel van de hole. De green heeft het kortst gemaaide gras van heel de golfbaan. Je hebt een speciale golfclub voor de green. Dit heet de putter. De green moet je ook in goede conditie achterlaten. Om een green goed te onderhouden heb je een pitchfork nodig.

Greenfee
Wanneer je op een andere golfbaan gaat spelen waar je niet lid bent, moet een bedrag (fee) betalen. Een greenfee koop je voor 9 of 18 holes.

GUR
GUR is een afkorting en staat voor Ground Under Repair. De GUR is vaak een gebied dat een onderhoudsbeurt nodig heeft, zoals jonge beplanting. De GUR is altijd aangegeven met de blauwe paaltjes. Wanneer je bal in de GUR ligt mag je de bal zonder strafslag buiten de GUR droppen.

Golftermen met een H

Handicap
Dit geeft het spelniveau van een speler aan. Wanneer je begint met golfen heb je handicap 54. Met handicap 54 zal je in theorie 54 slagen meer nodig hebben dan de PAR van de baan. Dus met een PAR 72 zal je met 126 slagen moeten rond komen. Hoe lager de handicap, hoe beter de speler is. Iemand met handicap 5 zal op dezelfde par 72 er dus 77 slagen over doen. Wanneer je een plus handicap hebt (bijv. +1) dan kan je onder de PAR van de baan spelen (71 bij een PAR 72).

Hole-in-one
Wanneer je de bal in één keer in de hole slaat. Wanneer je dit doet, ben je een rondje verschuldigd in het clubhuis (traditie). Je kan je laten verzekeren voor een hole in one. Meer info over een hole in one verzekering vind je hier.

Golftermen met een I

IJzers
De ijzers zijn onderdeel van je golfset en zijn altijd voorzien van een nummer. Hoe hoger het nummer, hoe korter het ijzer is en hoe hoger de loft. Wat een loft is leggen we later in dit artikel uit.

Golftermen met een J

Golftermen met een K

Kern
Het middelste gedeelte van de golfbal. De kern kan hard of zacht zijn, dat verschilt per type golfbal

Golftermen met een L

Launch Angle
De hoek waarmee de bal het clubhoofd verlaat. Hoe hoger de hoek, hoe hoger de balvlucht zal zijn.

Lay up
Wanneer je niet direct voor een approach gaat. Dit kan zijn omdat de approach risicovol is. Dan slaan golfers vaak de bal iets dichterbij de green waardoor de approach makkelijker is.

Loft
Dit is het aantal graden van de golfclub. Hoe korter de golfclub is hoe meer loft. Hoe hoger de loft, hoe hoger de bal zal gaan vliegen.

Golftermen met een M

Mulligan
Een afspraak met medespelers waarbij je een slag mag overdoen. Zonder straf. Vaak gebruikt bij de afslag van hole 1. Dit mag uiteraard nooit tijdens wedstrijden of een qualifying kaart. 

Golftermen met een N

Nearest point of relief
De nearest point of relief gebruik je als je bijvoorbeeld in de GUR ligt. We hebben hierboven gelezen dat je niet vanuit de GUR mag slaan. Wanneer je in de GUR komt moet je buiten de GUR droppen op het dichtstbijzijnde punt gemeten vanaf de bal. Dit mag natuurlijk niet dichterbij de hole. Je stand en jouw swing moet geen belemmering meer hebben van de hindernis of GUR.

Neary
De Neary is een klein wedstrijdelement in de golfwedstrijd. Dit is vrijwel altijd op een PAR 3. De bal die het dichtste bij de hole ligt en op de green ligt, wint de Neary. De Neary is vaak aangegeven met een paal plus naambordje.

Negentiende hole
Dit niet een hole op de golfbaan. Maar waar je gezellig met je flight een drankje doet. Of te wel, de 19e hole is het clubhuis!

Golftermen met een O

Onspeelbaar verklaren
Wanneer je bal bijvoorbeeld recht achter een boom ligt of onder lage takken. Kun je de bal onspeelbaar verklaren. Je mag dan de bal droppen binnen twee stoklengte van de balpositie en dit kost je één strafslag.

Out of bounds
Wanneer je de bal out of bounds slaat, dan heb je twee opties. Optie één, je slaat de bal vanaf de plek waarvan je de bal oorspronkelijk sloeg. Dit kost je één strafslag. Een nieuwe regel is dat je bal kan droppen vanaf de plek waar de bal de witte paaltjes heeft gekruist. Als je daar dropt kost het je twee strafslagen. Let op! Tijdens wedstrijden kan het zijn dat je voor optie één moet kiezen. Out of bounds is aangegeven met de witte paaltjes.

Golftermen met een P

PAR
PAR staat voor Professional Average Result en geeft aan hoe veel slagen een professional over de hole zal doen. Een golfbaan staat meestal uit een PAR 3, PAR 4 en een PAR 5. De PAR van de hole is gebaseerd op de afstand die je van de tee tot de green moet afleggen. Hier lees je hoeveel meter dat is.

Pin high
Wanneer de golfbal op gelijke hoogte ligt van de vlag.

Pitchen
Een type golfslag dat je vaak zal toepassen op de kortere afstanden. Meestal gebruik je een pitch rondom de green. In tegenoverstelling van de chip, zal je met een pitch de bal hoog aanspelen en snel laten stoppen. De Pitch is ideaal voor als je bijvoorbeeld over de bunker moet slaan.

Pre-shot routine
Dit is je routine die je hebt voordat je de golfbal gaat slaan. Een Pre-shot routine is heel erg handig als je de bal geconcentreert wilt gaan slaan. Zie dit een beetje als de tennissers die een ritueel hebben voor hun service.

Provisionele bal
Wanneer je de golfbal niet ziet landen en niet zeker weet of je hem terug kan vinden, dan sla je een provisionele bal. Dit geef je aan voordat je gaat slaan. Wanneer je de oorspronkelijke bal niet vind, kun je verder gaan met de provisionele bal (kost je wel een strafslag). Een provisionele bal slaan is ook goed voor het tempo in de baan. Want doe je het niet, en vind je de eerste golfbal niet terug. Moet je terug naar de oorspronkelijke plek waarvan je geslagen hebt.

Putten/Putter
Een type golfslag die je op de green toepast. Je gebruikt voor deze slag een putter.

Golftermen met een Q

Qualifying
De baan heeft vaak meerdere condities. Maar de belangrijkste condities zijn Qualifying en Non Qualifying. Bij Qualifying conditities kun je een qualifying kaart lopen en je handicap verbeteren. Non Qualifying condities komen vaak voor in de winter of wanneer de baan in bewerking is.

Qualifying kaart
Een officiële kaart die je loopt om je handicap te verbeteren. Deze kun je aanvragen tijdens een normale ronde of loop je tijdens een qualifying wedstrijd.

Golftermen met een R

Rough
Hoog gras dat naast de fairway ligt.

Golftermen met een S

Shank

Skinner
Wanneer je de golfbal dun raakt waardoor de bal heel hard en laag over de grond vliegt. Skinners komen het meeste voor bij een chip of een bunkerslag.

Slice
Wanneer de golfswing van buiten naar binnen komt zal je de bal met een bepaald effect raken. Dit noemen we een slice. Voor rechtshandige golfers zal de bal dan extreem van links naar rechts vliegen.

Slope Rating
Slope Rating geeft aan hoe moeilijk de baan is. De ene par 72 golfbaan is de andere niet. Hoe hoger de slope rating, hoe moeilijker de baan. De Slope Rating ligt tussen 55 en 155. Deze rating houdt rekening met de lengte van de golfbaan, aantal hindernissen, weer condities en de snelheden van de greens.

Stableford
Dit is het punten systeem dat we gebruiken in golf. We hebben de handicap al besproken. Stel je voor je hebt Handicap 36 en je speelt 18 holes. Dan krijg je dus twee slagen mee per hole (36 / 18 = 2). Laten we aannemen dat hole 1 een PAR 4 is. Laten we ook aanmenen dat je er 6 slagen over doet. Dan heb je precies je handicap gelopen (4 + 2 = 6). Wanneer je precies je handicap loopt, krijg je altijd 2 stableford punten. Hoe meer punten je scoort, hoe lager je handicap gaat worden. Hier leggen we uit nog beter uit hoe stableford punten werken.

Stinger
Een type golfslag waarbij je de bal expres een lage balvlucht geeft met een bepaald effect. Tiger Woods kwam als eerst met de stinger. Bekijk dit iconische filmpje maar.

Strokeplay
Een spelvorm van golf. Bij strokeplay moet je de doorspelen net zo lang totdat je de bal in de hole hebt zitten. Bij strokeplay telt dus iedere slag. Waarbij je met stableford de bal mag oprapen als je geen punten meer kan scoren. Op de Tour spelen de golfers altijd strokeplay wedstrijden.

Stroke Index
Dit geeft de moeilijkheidsgraad van de hole aan. Je hebt altijd een stroke index tussen de 1 en de 18. Hoe lager het getal, hoe moeilijker de hole. Dus de hole met stroke index 1 is de moeilijkste hole. Stroke Index is ook van toepassing op je stableford punten. We leggen hier uit waarom dat is.

Golftermen met een T

Tee
Een golf gadget dat je gebruikt voor bij de afslag en de teebox. De tee is vaak gemaakt van hout of van plastic en komt in verschillende lengtes. Zo heb je wat langere tees die gemaakt zijn voor de driver, maar heb je dus ook tees die gemaakt zijn voor ijzers.

Teebox
De teebox is een synoniem voor de afslagplaats van de hole.

Three piece golfbal
Een golfbal kan uit meerdere lagen bestaan. Bij een three piece golfbal heeft de golfbal dus drie lagen. De kern, een tweede binnenste laag en de buitenkant.

Two piece golfbal
Deze golfbal heeft net een laagje minder dan de three piece golfbal.

Golfballen

Golftermen met een U

Up en Down
Een term die gebruikt wordt als je de bal op de green slaat en daarna in één keer er in putt.

Golftermen met een V

Verloren verklaren

Wanneer je de bal niet meer kan vinden moet je de bal verloren verklaren. Dan heb je twee opties, de ene optie is verder gaan met je provisional of je gaat terug naar de oorspronkelijk plek waarvan je geslagen hebt. Speel daarom altijd een provisionele golfbal.

Golftermen met een W

Wedges
Dit zijn type golfclubs. Wedges zijn de korte golfclubs uit de tas en je gebruikt ze vaak rondom de green of om uit een bunker te slaan.

Golftermen met een X

X-out
Een X-out is een golfbal die niet door de kwaliteitscontrole is gekomen. Deze golfballen worden, om verspilling te voorkomen, toch verkocht. Ze krijgen dan de markering X-out. De afwijking is nihil waardoor wij amateurs het verschil niet gaan merken. Toch mag je deze golfballen niet gebruiken tijdens wedstrijden. Alleen om te oefenen.

Golftermen met een Y

Yips
Een psychologische toestand van een speler waardoor hij/zij de controle over handen en club verliest. Het komt het meest voor tijdens het putten.

Golftermen met een Z

Zool
Dit is de onderkant van het clubhoofd. We zullen deze term vaak benoemen als we bepaalde ijzers bespreken.

Deel deze pagina: