Wat zijn golfclubs

een golftas vol oude clubs

Over golfclubs is er een heleboel te zeggen, we zullen het daarom opdelen en beginnen met de basiskennis die je nodig hebt als je gaat golfen. Je kunt hier ook meer overlezen in Beginnen met golfen  
Als je meer wilt leren over golfclubs in het algemeen of welke club bij jou past dan kun je die informatie vinden op deze pagina.

De basis

De golfclub is een van de essentiële benodigdheden in het golfspel. Een golfer slaat met een van zijn clubs tegen de golfbal en probeert met zo weinig mogelijk slagen zijn bal in de hole te krijgen.

Volgens de spelregels mag een golfer veertien verschillende golfclubs meenemen. Eén daarvan is de putter. De andere dertien clubs zijn onderling verschillend, en zullen met een identieke golfswing de bal een verschillende afstand slaan. Als de speler weet hoe ver hij nog moet slaan, zal hij daarvoor een bijpassende club uitzoeken.

Een golfclub bestaat uit verschillende onderdelen, elk onderdeel heeft zo zijn eigen doel maar ze kunnen niet zonder elkaar fungeren.
De volgende lijst is een lijst van onderdelen, verderop in het artikel gaan we hier over verder;

  • Grip
  • Shaft
  • Clubhoofd
    • Clubfase / sweetspot
    • Teen en hak
    • Zool
    • Groeven

Wat ook belangrijk is bij een golfclub is het gewicht, de lengte en het volume van de club.

Grip

De grip is het bovenste deel van een golfclub waar de club met de handen vastgehouden wordt. Er zijn verschillende soorten grips.

  • Leren grips zijn gemaakt van natuurlijk leer. Deze zijn het duurst en ze zijn minder waterbestendig.
  • Synthetisch leren grips. Deze zijn minder duur dan de echt leren grips, maar hebben wel dezelfde eigenschappen.
  • Rubberen grips. Grips gemaakt van rubber zijn het goedkoopst en gaan het langst mee. Ze zijn waterbestendig en zijn makkelijk op de club te installeren.

Shaft

De shaft is het middelste gedeelte van de golfclub en verbindt de grip met het clubblad. De meeste shafts worden tegenwoordig van staal of grafiet gemaakt maar vroeger waren ze van hout, vandaar dat men vroeger sprak van een golfstok.

Arthur Knight vroeg op 22 november 1910 patent aan op stalen shafts. Pas in 1926 keurde de Amerikaanse Golf Associatie (USGA) het gebruik van stalen shafts goed.

Hoe langer de shaft is, hoe groter de afstand is die met de golfclub bereikt kan worden.

Clubhoofd

Het clubhoofd is het onderste gedeelte van de golfclub. Het clubblad is het gedeelte van de club dat de bal daadwerkelijk raakt, het is er in verschillende vormen en grootten en heeft een groot effect op de vlucht van de bal. De meeste clubbladen zijn gemaakt van hout, staal of titanium. Een clubblad bestaat uit de volgende delen:

Clubface

De clubface is het deel dat de bal raakt. Het heeft een centraal gedeelte, de “sweetspot”, waarbij het balcontact optimaal is en de bal zijn juiste richting en snelheid meekrijgt. Het raken van de bal met een ander deel van de clubface zorgt voor “off-centre hits” en zal ervoor zorgen dat de bal minder ver gaat en meer kans heeft in een andere richting op te gaan dan de gewenste. Een voorbeeld hiervan is een shank of een getopte bal.

Teen en hak

De hak is het deel dat is bevestigd met de shaft, het andere einde noemt men de teen.

Zool

Dit is het gedeelte van het clubblad dat op de grond rust. De vorm van de zool is afhankelijk van welke club het is. De zool van de driver is breed en vlak omdat de kop zo groot is.

Groeven

Het clubblad heeft horizontale groeven die ervoor zorgen dat de bal ‘spin’ krijgt. Meer spin zorgt ervoor dat de bal hoger vliegt en minder rolt wanneer de bal landt.

Extra’s

Een golfclub heeft veel eigenschappen en extra’s die de slag beïnvloeden in de zin van spin en vlucht van de bal. De spin en vlucht zijn belangrijke punten waar men op moet letten bij de keuze van de club in een bepaalde situatie. Elke club is gemaakt met verschillende graden loft, andere lengte en soms zelfs verschillende groeven. b.v. V-groeven op de langere clubs en U-groeven op de kortere clubs.

Groeven

zoals hierboven uitgelegd geven de groeven onder alle omstandigheden(lang en nat gras) meer grip op de bal en dus backspin aan de bal; ze zorgen ervoor dat de bal beter vliegt en minder rolt bij de landing.

Loft

De loft is het aantal graden dat het clubblad schuin staat ten opzichte van de steel (shaft). Hoe schuiner het slagvlak van de club, hoe hoger de bal vliegt en dus minder rol heeft bij de landing. Clubs met een lange shaft en minder loft resulteren in een laagvliegende bal die langer doorrolt na de landing.

Lie

de hoek die het clubblad maakt met de stok waardoor het handvat hoger of lager ten opzichte van de grond uitkomt. Dit is onder meer afhankelijk van het postuur en de armlengte van de speler.

Gewicht

Het gewicht van de golfclub hangt af van de grootte en het materiaal dat gebruikt is. Sommige golfspelers geven de voorkeur aan zwaardere clubs omdat ze een beter gevoel van controle geven. Andere geven de voorkeur aan lichtere clubs zodat ze met minder inspanning een hogere clubsnelheid kunnen maken. Zwaardere clubs zorgen echter wel voor een grotere impact op de bal tijdens de slag.

Volume

Tegenwoordig hebben veel koppen een vergroot volume. Het maximum voor een driver is 460cc. Het vergroot de “sweetspot” en vergemakkelijkt het juist raken van de bal. Men zegt dan dat de club vergevingsgezinder is voor buiten het midden geraakte ballen.

Lengte

De lengte van de club verschilt per club en hangt ook af van de lengte van de speler.

De regels over de golfclubs 

In een golftas mogen maximaal veertien clubs zitten. Als je er meer in je tas hebt zitten dan zitten hier gevolgen aan, lees hier meer over in de golf regels. Ook mag je nadat de ronde gestart is niet zomaar een club vervangen in je tas, de 14 (of ander getal) clubs waarmee je bent gestart moeten ook de clubs zijn waarmee je eindigt. Uitzonderingen daar gelaten. 

Onderhoud van golfclubs

Om je golfclubs in goede conditie te houden is het verstandig om je clubs na een rondje even na te lopen. De koppen van de golfclubs eventjes wassen na een aantal rondes kan nooit kwaad. Overigens is te veel modder op de club ook niet goed! Dan raak je de bal namelijk niet zuiver. Een sopje is hiervoor perfect.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je je grips af en toe even controleert. Bij veelvuldig gebruik slijten de grips waardoor ze gladder worden. Wanneer ze te glad worden kun je het beste even langs de winkel om ze te voorzien van nieuwe grips. 

Golfclubs voor beginners

Wanneer je wilt beginnen met golfen en je eerste golfset wilt aanschaffen, is het verstandig om niet meteen een volledige set met golfclubs te kopen. Een veel voorkomende beginnersset heeft een aantal golfclubs. Zoals: houten-3/hybride, ijzer-5, ijzer-7, ijzer-9, pitching wedge, sand wedge en putter. Bij Jumbo Sports hebben ze hele leuke beginnersets voor een leuke prijs!
 
Meest voorkomende gevorderdeset: driver, houten-3, hybride 19-21 graden (overeenkomend met een ijzer-3), ijzer 4 t/m 9, pitching wedge, gap wedge, sand wedge, lob wedge en putter. 

We zijn aan het einde gekomen van dit artikel. Hopelijk hebben we je weten te enthousiasmeren over golf en dat je zin hebt om lekker ballen te gaan. Wil je graag meer informatie over beginnen met golfen lees dan even een van deze artikelen;

Deel deze pagina: