Grip op je spel: Leer je golf grips te vervangen

Heb je ooit het gevoel gehad dat je golfspel net iets mist? Misschien ligt het aan je grips. Golfers staan er niet altijd bij stil, maar de grip is een van de belangrijkste onderdelen van de golfclub. Het biedt niet alleen comfort tijdens je swing, maar zorgt ook voor de nodige controle en gevoel. Voor amateur golfers, die misschien niet jaarlijks hun uitrusting updaten, is het vervangen van de golf grips een eenvoudige manier om hun spel te verbeteren. Hier is hoe je dat doet, met een blik op enkele nuttige externe bronnen.

De juiste golf grips kiezen

Voordat je begint met het vervangen van je grips, is het belangrijk om de juiste grips voor jouw speelstijl en voorkeuren te kiezen. Grips komen in verschillende diktes, materialen en texturen. Over het algemeen geldt dat een dikkere grip meer controle biedt, maar ook dat de persoonlijke voorkeur een grote rol speelt. Experimenteer met verschillende grips bij je lokale golfshop om te zien wat het beste bij je past. Websites zoals Golfpride bieden ook uitgebreide gidsen over hoe je de beste grip voor jouw spel kunt kiezen.

Hieronder heb je een indicatie van welke grip dikte je het beste kunt pakken op basis van de maat van je handschoen.

 • Handschoenmaat: Men’s Small / Women’s Small or Medium
  • Aanbevolen Grip Size: Undersize

 • Handschoenmaat: Men’s Medium or ML / Women’s Large
  • Aanbevolen Grip Size: Standard

 • Handschoenmaat Size: Men’s Large
  • Aanbevolen Grip Size: Midsize

 • Handschoenmaat Size: Men’s XL or 2XL
  • Aanbevolen Grip Size: Midsize or Jumbo
golf grips vervangen

Golf grips vervangen – Het proces

Het daadwerkelijk vervangen van de grips is een proces dat je gemakkelijk zelf kunt doen. Je hebt hiervoor een paar simpele gereedschappen nodig: een grip cutter of een scherp mes, dubbelzijdige tape specifiek voor grips, grip solvent (of ter vervanging wat wasbenzine), en natuurlijk de nieuwe grips. We hebben hieronder ook een YouTube filmpje met de instructies. Het proces is in grote lijnen als volgt:

 1. Snijd de oude grip voorzichtig af zonder de shaft te beschadigen.
 2. Reinig de shaft van eventuele oude tape. Tip! Gebruik een föhn om de lijm van de tape los te weken!
 3. Breng de dubbelzijdige tape aan op de schone shaft en verwijder de beschermende laag.
 4. Spuit een beetje grip solvent of wasbenzine binnenin de nieuwe grip en over de tape op de shaft.
 5. Schuif de nieuwe grip over de shaft tot deze volledig op zijn plaats zit en lijn hem correct uit.
 6. Laat de grip drogen voordat je de club weer gebruikt, meestal duurt dit enkele uren.

Onderhoud en Vervanging

Grips moeten idealiter jaarlijks vervangen worden, afhankelijk van hoe vaak je speelt. Vuil, olie van je handen, en blootstelling aan het weer kunnen de levensduur van je grips verkorten. Regelmatig je grips schoonmaken kan hun levensduur verlengen, maar niets verslaat het gevoel en de prestaties van een nieuwe grip.

Wees attent op tekenen van slijtage zoals gladheid, hardheid, of barsten, en vervang je grips dienovereenkomstig. The Golf Channel biedt nuttige tips over het onderhouden en herkennen van versleten grips. Lees ook ons artikel over het onderhoud van je golfclubs in het algemeen!

Conclusie

Het vervangen van je golf grips is een eenvoudige en effectieve manier om je spel te verbeteren. Met de juiste tools en wat geduld kun je gemakkelijk zelf je grips vervangen, wat je niet alleen kosten bespaart maar ook een persoonlijke touch aan je clubs geeft. Dus, waar wacht je nog op? Pak die grips en breng je golfspel naar het volgende niveau! Kijk hieronder naar de materialen die je nodig hebt!


Toch niet helemaal zeker van je zaak? Jumbo Golf vervangt je grips gratis bij aanschaf van je nieuwe grips.

Deel deze pagina: