IJzers

IJzers gebruik je veel in een ronde, het is dus van belang dat je ijzers hebt die goed bij jou passen. Deze club gebruik je voornamelijk op de fairway om je bal naar de green te slaan of hem in een goede positie te leggen voor je vervolg slag. 
Op je clubs staan nummers meestal van 3 tm 9, maar een ander nummer is ook mogelijk maar komt niet vaak voor. Het nummer staat voor de loft die de club heeft, die loft bepaald onder welke hoek de bal vertrekt en hoe ver en hoog de bal gaat. Meestal ligt die loft tussen 21 en 42 graden.

De Fundamenten van de Golfsport

Ijzers zijn clubs in je golftas die je helpen om de bal te slaan over middellange afstanden. Deze clubs hebben een scherpbladig ontwerp en worden vaak gebruikt voor shots vanaf de fairway. Ze zijn beschikbaar in verschillende varianten, aangeduid met nummers, zoals 3, 4, 5, enzovoort. Ieder nummer komt overeen met de loft en lengte van de club, wat invloed heeft op de afstand en de hoogte van je slagen.

Type ijzers

Er zijn twee types, een muscle back of een cavity back.

Muscleback ijzers

muscle back iron


Muscleback- of blade-ijzers zijn een type golfclubs die worden gebruikt voor het slaan van de bal op de fairway of green. Deze ijzers hebben een compacte clubkop en een kleine sweet spot, wat betekent dat ze meer geschikt zijn voor gevorderde golfers met een hoge precisie in hun swings.

Het ontwerp van muscleback-ijzers is eenvoudiger en heeft vaak een gespierde vorm in vergelijking met cavity back-ijzers. De clubkop van muscleback-ijzers bestaat uit één massief stuk metaal, terwijl de clubkop van cavity back-ijzers hol is en meerdere gewichtsverdelingen en een grotere sweet spot heeft.

Het belangrijkste verschil tussen muscleback- en cavity back-ijzers is de vergevingsgezindheid en de controle. Muscleback-ijzers bieden meer controle en gevoel bij het slaan van de bal, terwijl cavity back-ijzers meer vergevingsgezindheid bieden bij een minder nauwkeurige swing en dus beter zijn voor beginnende en gemiddelde golfers.

Kortom, muscleback-ijzers zijn bedoeld voor gevorderde golfers die op zoek zijn naar maximale controle en precisie, terwijl cavity back-ijzers meer geschikt zijn voor golfers die meer vergevingsgezindheid en minder nauwkeurigheid nodig hebben.

Cavity back ijzers

cavity back iron

Deze hebben een dun blad met een uitholling aan de achterkant. Hierdoor is het gewicht verdeeld. De off-centre hits gaan dan toch nog vrij goed. De meeste ijzers zijn nu van het soort Cavity Back, waarmee meer controle en verfijning van de slagen mogelijk is. Het gewicht is meer verdeeld over het hele clubhoofd, in tegenstelling tot de Muscleback (ook wel bekend als Blades) waarbij het gewicht meer achter het raakpunt met de bal is geplaatst. Tegenwoordig zijn de ijzers die veel gebruikt worden de Cavity back irons. Dit zijn grotere en meer vergevingsgezinde clubs, dat wil zeggen dat ze ook nog goed slaan als de bal niet perfect wordt raakt.

Standaard loft

Ook verschillen de muscleback en de cavity back van hoeveel loft en lie er op de club zit, hieronder zie je een handige tabel met de grades.

Muscleback

Iron123456789
Loft17°20°24°28°32°36°40°44°48°
Lie55°56°57°58°59°60°61°62°63°

Cavity Back

Iron123456789
Loft14°17°20°23°26°29°33°37°41°
Lie59.5°60°60.5°61°61.5°62°62.5°63°64°

Het Geheim van Succesvolle Ijzers

Een goede ijzerslag vereist precisie en techniek. Volg deze stappen om je slag te verbeteren:

  • Houding en Grip: Begin met een goede houding en een stevige grip op de club. Een neutrale grip voorkomt ongewenste draaiing van de bal.
  • Rugslag: Zwaai de club soepel naar achteren, waarbij je je polsen geleidelijk buigt. Houd je ogen op de bal gericht.
  • Neerwaartse Beweging: Begin met het draaien van je heupen en het neerwaarts bewegen van de club. Houd je pols stevig, maar niet gespannen.
  • Impact en Follow-Through: Raak de bal met een neerwaartse beweging en een lichte buiging in je pols. Volg met een volledige follow-through.

Ijzers onder de Knie Krijgen

Voor beginnende golfers kan het beheersen van ijzers een uitdaging zijn. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen:

  • Oefen je Afstanden: Ga naar de driving range en oefen met verschillende ijzers om een gevoel te krijgen voor de afstanden die je kunt bereiken.
  • Focus op Nauwkeurigheid: In plaats van je te concentreren op kracht, werk aan het raken van de bal met precisie. Dit zal je spel aanzienlijk verbeteren.
  • Neem Les van een Professional: Overweeg om lessen te nemen van een golfprofessional om je techniek te verfijnen en slechte gewoontes te vermijden.

Versterk Je Golfspel met Ijzers van Golffanaat.nl

Wilson golfsets voor beginners

Ijzers zijn de sleutel tot consistentie en precisie in je golfspel. Of je nu een beginner bent of een doorgewinterde golfer, het begrijpen van de verschillende soorten ijzers en het beheersen van de techniek zal je helpen je spel te verbeteren. Met de juiste training, oefening en begeleiding kun je jezelf naar nieuwe hoogten op de fairway tillen. Bezoek Beste golfset voor heren of Beste beginners golfset dames voor hoogwaardige golfuitrusting, tips van professionals en alles wat je nodig hebt om een echte golfkampioen te worden.

Wedges

Ter aanvulling op de ijzers zijn er van veel merken verschillende wedges (schuine korte clubs) verkrijgbaar. De meeste van deze wedges hebben geen letter meer op de club staan maar hun aantal graden gaande van 52° tot 64°. De aanduidingen PW, SW en LW worden ook gebruikt. Wil je meer weten over wedges dan hebben we daar ook een artikel voor.

Wat is het verschil tussen blades en cavity-back ijzers?

Blades hebben een klein blad en zijn geschikt voor ervaren spelers die precisie verkiezen. Cavity-back ijzers zijn vergevingsgezinder en ideaal voor beginners.

Welke ijzers moet ik als beginner gebruiken?

Begin met cavity-back ijzers, zoals ijzer 7 en 9, die gemakkelijker te beheersen zijn en meer vergeving bieden.

Hoe kan ik mijn ijzerslag verbeteren?

Oefen regelmatig op de driving range, werk aan je grip en postuur, en overweeg professionele lessen voor gerichte verbetering.

Welk type ijzer is het beste voor approach shots?

Voor approach shots rond de green zijn ijzer 9 en pitching wedges ideaal vanwege hun hogere loft en precisie.

Hoe kies ik de juiste ijzerclub voor een specifieke afstand?

Raadpleeg de afstandstabel van je golfset en oefen met verschillende ijzers om te bepalen welke club het beste past bij elke afstand.

We zijn aan het einde gekomen van dit artikel. Hopelijk hebben we je weten te enthousiasmeren over golf en dat je zin hebt om lekker ballen te gaan slaan. Wil je graag meer informatie over andere golfclubs lees dan even een van deze artikelen;

Deel deze pagina: