Golfen in de winter

golfbaan in de sneeuw

In de winter wanneer het buiten koud is en eventueel vriest zijn veel golfbanen vaak dicht of alleen open met een winter green. Tijdens deze periode is het golfen niet altijd even leuk. Niet iedereen houd van kou. Daarvoor is indoor golf / golf simulator uitgevonden.

Wat is indoor golfen?

Indoor golf verwijst naar het golfen in een indooromgeving. Normaal met behulp van simulatietechnologie om de ervaring van het spelen op een echte baan na te bootsen. Indoor-golfinstallaties hebben meestal een of meer golfsimulatoren. Deze maken gebruik van hogesnelheidscamera’s en andere sensoren om de vlucht van een golfbal te volgen en een realistische voorstelling te geven van de baan en de landing van de bal op een virtuele baan. Veel indoor golffaciliteiten hebben ook putting greens, chipping areas en andere voorzieningen waarmee spelers aan hun korte spel kunnen werken. Sommige indoor golffaciliteiten bieden lessen aan van professionele instructeurs, en vele hebben ook een bar of restaurant waar spelers na hun ronde kunnen socialiseren.

Indoor golf vs buiten golfen

Er zijn verschillende belangrijke verschillen tussen indoor en buiten golf:

 • Locatie: Indoor golf wordt gespeeld in een overdekte faciliteit, terwijl outdoor golf wordt gespeeld op een baan buiten.
 • Het weer: Outdoor golf is onderhevig aan de elementen, zoals regen, wind en hitte, terwijl indoor golf over het algemeen wordt gespeeld in een gecontroleerde omgeving.
 • Realisme: Outdoor golf wordt gespeeld op een echte baan, met echt gras, bunkers en waterhindernissen, terwijl indoor golf meestal wordt gespeeld op een simulator, die technologie gebruikt om de ervaring van het spelen op een echte baan na te bootsen.
 • Moeilijkheidsgraad: De moeilijkheidsgraad van indoorgolf kan worden aangepast aan de vaardigheden van de speler, terwijl outdoorbanen sterk kunnen variĆ«ren qua moeilijkheidsgraad.
 • Kosten: De kosten van indoor golf kunnen variĆ«ren afhankelijk van de faciliteit en de duur van het spelen, terwijl de kosten van outdoor golf vaak gebaseerd zijn op de baan en of u lid of gast bent.
 • Uitrusting: Outdoor golf vereist een volledige set clubs, waaronder een driver, ijzers, wedges en een putter, terwijl indoor golf misschien alleen een putter en een wedge vereist. Sommige indoor golffaciliteiten stellen clubs ter beschikking, terwijl andere vereisen dat spelers hun eigen clubs meenemen. Heb je nog geen club en neem je liever je eigen clubs mee? Lees dit artikel dan even voor tips!

Hieronder gaan we nog even kort in op elk onderwerp in de hoop je wijzer te maken hoe je toch kan golfen in de winter.

Is indoor golfen voor iedereen?

Indoor golf is geschikt voor spelers van alle niveaus. De technologie die in golfsimulatoren wordt gebruikt spelers in staat stelt de moeilijkheidsgraad aan te passen aan hun vaardigheden. Spelers kunnen bijvoorbeeld kiezen voor een simulator die een beginnersvriendelijke baan nabootst. Ze kunnen een meer uitdagende baan selecteren om hun vaardigheden te testen. Sommige indoor golffaciliteiten bieden ook een verscheidenheid aan virtuele spellen en activiteiten. Denk aan closest-to-the-pin uitdagingen of long-drive wedstrijden, die leuk kunnen zijn voor spelers van alle niveaus.

Kun je indoor golfen zonder abonnement?

Ja, er zijn indoor golfbanen die je laten spelen waar je betaald voor de tijd dat je de machine gebruikt.
Echter in sommige indoor banen moet je wel een abonnement hebben.
Let dus goed op wanneer je indoor gaat golfen of een losse tijd ook mogelijk is!

Wat zijn de kosten in vergelijking met een normale greenfee?

De kosten voor indoor golf verschillen onderling net zoals dat greenfee’s dat doen voor een ‘gewoon’ rondje golf.
Wij hebben zelf ervaring met het spelen bij Golfbaan De Stok in Roosendaal, zij hebben ook indoor faciliteiten.
We zullen hun dan ook als reken voorbeeld gebruiken, maar kijk zeker even naar indoor golfbanen bij jou in de buurt!

Over het algemeen is het indoor golfen goedkoper dan een normale of winter greenfee, dit komt omdat er veel dingen komen te vervallen zoals onderhoud aan de baan.

Zijn er beperkingen voor oudere of mensen met een beperking?

Ja helaas wel, sommige simulatoren moet je voor stil staan bij het apparaat op een exacte plek waardoor het golfen vanuit bijvoorbeeld een rolstoel niet zomaar kan.
Maar dit betekent niet dat het niet mogelijk te maken is, vaak met een paar aanpassingen kan zo’n indoor golfbaan toch gebruikt worden, vraag het dus zeker even na!

Heb je ander golf materiaal nodig?

Nee, je kunt gewoon je eigen materiaal gebruiken of materiaal huren op de golfbaan zoals je dat normaal gesproken ook doet. Wil je materiaal huren informeer dan zeker even bij de baan of dit mogelijk is etc.

Gelden er andere veiligheids regels?

Zoals bij elke activiteit is het belangrijk om rekening te houden met de veiligheid bij het spelen van indoor golf. Hier zijn een paar algemene veiligheidsrichtlijnen om in gedachten te houden:

 • Volg de regels en voorschriften van de indoor golf faciliteit.
 • Draag geschikte kleding en schoenen, zoals golfschoenen of schoenen met zachte, platte zolen. Vermijd het dragen van schoenen met open tenen of schoenen met hakken.
 • Let tijdens het spelen op uw omgeving. Wees u bewust van andere spelers en vermijd slagen in hun richting.
 • Wees voorzichtig bij het slaan met een golfclub, vooral in kleine ruimtes. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte is om een volledige swing te maken zonder voorwerpen of mensen te raken.
 • Als u een simulator gebruikt, zorg er dan voor dat u de instructies voor het gebruik van de apparatuur goed opvolgt.
 • Blijf gehydrateerd, vooral als u in een warme binnenomgeving speelt.

Als u zich zorgen maakt over de veiligheid in een indoor golfcentrum, vraag dan het personeel om advies. Zij kunnen u indien nodig voorzien van aanvullende veiligheidstips en hulp.

Kun je ook indoor golf lessen krijgen?

Ja, net zoals buiten kun je indoor prima golfles nemen, Indoor Golfcentrum Roosendaal is hier een mooi voorbeeld van zij geven les op de range naast de indoor faciliteiten en indoor.
Het grootste verschil met buiten is dat er geen elementen zijn zoals regen, wind en kou die impact hebben op jou of je oefening.

Wil je toch liever buiten golfen in de winter?

Dit kan natuurlijk ook! Afhankelijk van het weer kun je natuurlijk ook gewoon de baan in gaan, vaak voor een gereduceerd greenfee tarief. We raden je wel aan de juiste kleding aan te doen want niets is vervelender dan kou te lijden.
Ook raden we je aan om een thermosfles met warm drinken (bijvoorbeeld chocomelk of thee) mee te nemen. Dan houd je warm tijdens je ronde of je training.
Uiteraard adviseren we je om winter handschoenen te kopen. Die kan je aan hebben tijdens het lopen zodat je handen niet koud worden.

We zijn aan het einde gekomen van dit artikel. Hopelijk hebben we je wijzer kunnen maken over het golfen in de winter. Ook hopen we dat je hierdoor zin hebt gekregen om lekker te gaan trainen!

Deel deze pagina: