Afstandsmeter

Hieronder zullen we behandelen wat een afstandmeter is, waarom je er een zou nemen, welke soorten er zijn en hoe jij in al die hooibergen je spelt (of afstandmeter) kunt vinden. Niet iedereen heeft de luxe dat ze een caddie mee hebben die alles van top tot teen weet van de baan waar je speelt en elke afstand voor je uitmeet. Als amateur moet je dit vaak zelf doen, en hoe zonde is het als je hier een fout in maakt waardoor een goede slag eindigt op een slechte plek? 

Waarom een afstandsmeter?

Er zijn verschillende soorten afstandmeters die je als golfer kunt gebruiken. In dit artikel leggen we de verschillen tussen de afstandmeters uit. Het golfspel is vaak ‘a game of inches’ waarbij zelfs één centimeter het verschil kan maken tussen een goede en slechte slag. Hoe meer informatie je over de afstand hebt, hoe beter je een keuze kan maken over de juiste golfclub of strategie. Kun je bijvoorbeeld op het blote oog inschatten over je de overkant van het water haalt met een ijzer 7? Of wil je het toch liever even checken met een afstandsmeter? 

De afstandmeter is eigenlijk nog niet zo heel lang geleden goedgekeurd. Afstandsmeters zijn sinds 2014 toegestaan tijdens golfwedstrijden. Het gebruik heeft echter één voorwaarde: dat de golf afstandsmeter alléén in staat is om afstanden te meten. Het meten van de windkracht en hoogteverschillen is niet toegestaan. Voordat je aan een competitie of wedstrijd begint, vraag voor de zekerheid of de rangefinder is toegestaan. De kans is klein dat het niet mag, maar doe het zekere voor het onzekere! 

Hier zijn vijf oplossingen voor om informatie over de baan te krijgen. Het baanboekje met daarin een gedetailleerde kaart van de baan in combinatie met de afstandspalen in de baan en een beetje rekenen, een golfhorloge, een afstandsmeter, ook wel rangefinder genoemd, GPSmeter, of een app. 

Een goede reden om een afstandsmeter te nemen is op het moment dat je op plekken ligt waar geen afstandspalen staan zoals buiten de fairway of om te controleren wat nu echt de afstand is. Ook is het gebruiksgemak een goede reden om er een te nemen, je kan even snel de vlag schieten met je laser en je weet hoe ver is dan hoef je alleen nog even de wind en weer te checken en je kunt gaan slaan. Zonder afstandsmeter zul je moeten stappen om te kijken hoe ver het is, en terugrekenen of op gevoel moeten spelen. Het is natuurlijk erg vervelend als je een prachtige bal slaat maar 30 meter te kort valt omdat je een rekenfout hebt gemaakt, een afstandsmeter haalt deze onzekerheid weg. 

Rangefinder 

Het kopen van een range finder is een prijzige aanschaf. De bedragen voor een range finder liggen vaak tussen de €250 en €500. Het verschil in prijs zit hem vaak in de afstanden die de range finders kunnen schieten, scherpte van het beeld en stabiliteit.  Bekijk hier mooie aanbiedingen van range finders op Amazon.

Wat doet een range finder? 

De range finder werkt eigenlijk hetzelfde als de afstandmeters die je wel eens langs wegwerkzaamheden ziet. Met een infrarood laser ‘schiet’ je naar het doel waarvan je de afstand wilt meten. Bijvoorbeeld de overkant van het water, een boom op de fairway of de vlag zelf. Wanneer je de ‘schietknop’ een aantal seconden vasthoudt, dan krijg je een afstand te zien tot aan het object waar je op richtte.  Er zijn een aantal bekende merken als het gaat om range finders. Het bekendste merk is Bushnell, dit merk is het eerste merk dat een groot marktaandeel had in deze tak van gadgets. Daarnaast zijn Nikon en Garmin ook grote spelers op dit gebied. 
 
De range finder in een kort overzicht 
+ Erg accuraat in het meten van de afstand 
– Duur in aanschaf 
– Op lange afstanden moet je stabiele handen hebben om accuraat te meten 

 
Golfhorloges 

De golfhorloges van tegenwoordig maken gebruik van GPS-systeem die over 10.000 banen over de hele wereld in kaart hebben gebracht. Hierdoor heb je eigenlijk de afstanden van bijna alle golfbanen in de wereld om je pols hangen. Buiten de afstanden over de baan hebben de horloges vaak nog andere functies. Zoals een duidelijk overzicht naar de afstanden van hindernissen, opties tot het bijhouden van scores, informatie over het verbranden van calorieën en vaak kun je het horloge ook toepassen bij andere sporten zoals hardlopen. Bekende merken voor golfhorloges zijn TomTom en Garmin.  

Het golfhorloge in een kort overzicht 
+ Vaak goedkoper dan een rangefinder 
+ Horloge heb je letterlijk bij de hand (pols) 
– GPS afhankelijk, waardoor afstanden soms niet 100% nauwkeurig zijn 
– Updates/aanpassingen van golfbanen misschien niet verwerkt in het GPS-systeem van het horloge 

Golfapps 

Er zijn vele golfapps die je kunt gebruiken om te trainen, jezelf te filmen en om golf nieuws bij te houden. Maar je hebt ook gps-apps voor op de smartphone. Deze werken eigen hetzelfde als de golfhorloges en zijn afhankelijk van het GPS-systeem. Het voordeel van deze apps zijn dat ze het goedkoopste zijn van alle afstandmeters. Vaak hebben deze apps ook nog het overzicht van je ronde en slagen. Het nadeel is dat je wel continu je telefoon bij de hand moet houden om de informatie te verschaffen. Een van de bekendste apps is Golfshot, waar je een jaar abonnement kan nemen. 
 
De golfapps in een kort overzicht 
+ Goedkoop 
+ Gebruiken dezelfde GPS-systemen als het golfhorloge 
– Onhandig in gebruik omdat het op de smartphone staat 

GPSmeter 

Een GPS meter is een van de oudere en meest betrouwbare oplossingen, op basis van GPS krijg je vaak op een meter nauwkeurig waar je wel of niet wilt zijn, je ziet veel details over de baan i.p.v. alleen de vlag en het is vaak een apart apparaat waardoor je niet wordt afgeleid. Een van de grote voordelen van een GPSmeter is dat ze vaak lang meegaan (als je je telefoon gebruikt ligt het uiteraard aan je telefoon). Ook is het fijn dat de hele baan daar vaak is ingeladen en hij je ook kan helpen met eventuele looproutes. 

GPSMeters zijn vaak wel aan de prijs doordat je zoveel features erbij krijgt. 

De GPSMeter is een kort overzicht 

+ geen afleiding 
+ veel informatie waar je iets mee kan 
– prijzig 

Conclusie 

Wil je weten wat het beste bij je past? Wil je weten welk merk de beste keuze is? Wij hebben wat overzichten gemaakt in de beste range finders, golfhorloges, GPSMeters en golf apps. 

Wat is een rangefinder golf?

Een afstandmeter, internationaal ook wel rangefinder genoemd, is een erg handig hulpmiddel om afstanden te meten op de baan

Wat is de beste afstandsmeter voor golf?

Bushnell Golf als je kijkt naar de PGA Tour. Daar gebruikt 99% van de spelers een Bushnell. Maar er zijn uiteraard meerdere goede afstandsmeters.

Hoe gebruik je een afstandsmeter?

Je gebruikt de afstandsmeter bij het meten van de afstand tussen twee bepaalde punten. De meter stuurt een laserstraal naar het te meten punt. De laser kaatst vervolgens weer terug naar de meter en de meter berekent daarmee de tijd van de weerkaatsing en de daarmee gepaard gaande lengte van de laserstraal.

Deel deze pagina: