Putter

“You drive for show, but putt for dough” is een bekende uitspraak van golf legende Bobby Locke. Niets is minder waar! Want op de green is het natuurlijk de bedoeling dat je in zo min mogelijk slagen de bal uitholed. Vaak leren we dat we met twee putts van de green af moeten komen dus wanneer je het aantal putts optelt van een 18 holes baan zou je met 36 putts van de baan af moeten komen. Een gemiddelde 18 holes golfbaan is vaak een par 72 dus dat zou dus betekenen dat je 50% van de slagen al doet op de green!
Maak dus een goed overwogen keuze en leer je putter goed kennen.

Iedere putter is anders 

Wanneer je door een golfwinkel loopt zie je putters allemaal verschillende vormen en maten. Dit kan best wel verwarrend zijn. Volgens deze twee Golffanaten is één ding in ieder geval duidelijk. Een putter is persoonlijk dus voor iedereen anders. Dit zijn de soorten modellen die vaak voorkomen. 

Mallet putter 

Mallet putters zijn vaak wat groter van vorm. Dat heeft voor veel golfers vaak een voordeel om dat ze een grotere putter vaak makkelijk vinden om op te lijnen. Je kunt het bijvoorbeeld terug zien in de foto hierboven waarbij de Oddysey Toulon een grotere achterkant heeft met een lange lijn om op te lijnen. Mallet putters hebben vaak ook wat meer gewicht dan de blade putters waardoor ze wat vergevingsgezinder zijn. Dat heeft te maken met dat ze wat groter zijn en een andere gewichtsverdeling hebben. Hierdoor hebben ze een grotere ‘sweetspot’ en hoef je de bal niet altijd zuiver in het midden te raken om een goede putt te hebben. 

Blade putter

De blade is veel smaller dan de Mallet waardoor hij er al veel anders uitziet als je boven de putter staat. De blade is ‘moeilijker’ dan de mallet omdat deze dus veel lichter is. Wanneer je de bal niet in het midden van de putter raakt dan zal de bal niet zo ver rollen als een mallet. Wat zijn de voordelen van een blade putter? Het gevoel! Doordat de gewichtsverdeling anders is dan de mallet putter, gaat het bij deze meer om het gevoel van de putting stroke en snelheidscontrole.  

Welke Putter is voor mij

Zoals we eigenlijk al proberen uit te leggen. De putter is heel erg persoonlijk. Daarom is het belangrijk om te weten wat de voor- en nadelen zijn van beide putters. We geven daarom ook als advies om deze twee modellen beide te testen in een golfwinkel. Beide type putters zijn goed, dus je hebt nooit een miskoop. Het belangrijkste is dat je een putter koopt die bij je past en vertrouwen mee hebt. Dan ben je al een heel eind op weg. Hieronder een klein voorbeeld van welke type putters de pro’s gebruiken op de Tour. Zoals je ziet speelt iedere golfer met zijn/haar eigen voorkeur. Ook op het hoogste niveau. De verdeling op de Tour is ongeveer 40% blade putter en 60% mallet putter. 

De juiste gadgets kunnen je helpen!

Bij het putten bestaan er een heleboel gadgets, sommige helpen een beetje, andere heel veel. Elke gadget heeft zo zijn doel om je putter stijl te verbeteren. We hebben een artikel geschreven met de beste putter gadgets en waarom deze je kunnen helpen met je putt strokes te verlagen!

Evalueer Je Putstijl

Je putstijl speelt een cruciale rol bij het kiezen van de perfecte putter. Ben je een boogputter, waarbij je slag een boog volgt, of een recht-terug-en-recht-door putter, met een meer lineaire beweging? Het kennen van je stijl zal je helpen bij het bepalen van het juiste putterontwerp.

De Lengte van de Putter Doet Ertoe

De lengte van je putter heeft grote invloed op je houding en postuur tijdens het putten. Een putter die past bij je lengte en putstijl zorgt voor optimale uitlijning en consistente slagen.

Kies het Juiste Putterontwerp

Putters zijn verkrijgbaar in verschillende ontwerpen, die elk inspelen op verschillende voorkeuren. Van bladputters voor een klassieke uitstraling tot mallet putters die meer vergevingsgezindheid bieden, verken opties die resoneren met jouw spel.

Begrijp het Belang van Putterbalans

De balans van de putter kan naar voren gericht zijn (ideaal voor een recht-terug-en-recht-door slag) of naar de teen (geschikt voor een boogslag). Het matchen van de balans met je slagstijl verbetert je schotnauwkeurigheid.

Materialen en Gevoel

Het materiaal van de putterkop beïnvloedt het gevoel bij impact. Roestvrij staal biedt een stevig gevoel, terwijl aluminium een zachtere aanraking biedt. Probeer verschillende materialen om te ontdekken wat bij je comfort en speelstijl past.

Grijp Hem Juist Vast

De grip van je putter beïnvloedt de plaatsing van je handen en de controle die je hebt over je slag. Experimenteer met grips om er een te vinden die een zelfverzekerde en gecontroleerde swing bevordert.

Maatwerk voor Precisie

Overweeg om een op maat gemaakte putter te nemen. Hiermee worden de specificaties van de club afgestemd op je lichaamsbouw en techniek, resulterend in een putter die aanvoelt als een verlengstuk van je arm.

Lees Beoordelingen en Raadpleeg Deskundig Advies

Online beoordelingen en inzichten van ervaren golfers kunnen waardevolle informatie bieden over specifieke putters. Aarzel niet om experts om aanbevelingen te vragen op basis van je spel.

Kies het Juiste Merk

Kwaliteit en vakmanschap variëren per merk. Gevestigde merken bieden vaak een breder scala aan opties, afgestemd op verschillende voorkeuren en vaardigheidsniveaus.

Zet het op de Proef

Bezoek een golfwinkel en probeer verschillende putters uit voordat je een beslissing neemt. Een gevoel krijgen voor het gewicht, de balans en de grip van de club kan een wereld van verschil maken.

Conclusie

Het kiezen van de juiste putter is meer dan een technische beslissing; het is een keuze die je golfspel naar nieuwe hoogten kan tillen. Door je putstijl, voorkeuren en de verschillende ontwerpelementen te begrijpen, kun je vol vertrouwen de green op stappen, wetende dat je jezelf hebt uitgerust met het perfecte gereedschap voor die kritieke slagen. Laat Golffanaat.nl je begeleiden op deze reis om de ideale putter te ontdekken die aansluit bij jouw stijl en je helpt de greens met finesse en precisie te veroveren.

Overzicht van een aantal pro’s 

  1. Bryson DeChambeau SIK Tour prototypeBlade 
  1. Ian Poulter Odyssey Stroke Lab SevenMallet 
  1. Dustin Johnson TaylorMade Spider TourMallet 
  1. Hideki Matsuyama Scotty Cameron PrototypeBlade 
  1. Rory Mcilroy TaylorMade Spider X Mallet 
  1. Brooks Koepka Scotty Cameron Teryllium T22 Newport 2Blade  
  1. Xander Schauffele Odyssey O-Works Red #7 CHMallet 
  1. Keegan Bradly Odyssey Versa Jailbird – Mallet 
Hoe weet ik of mijn putstijl boogvormig of recht-terug-en-recht-door is?

Let op het pad dat je putter volgt tijdens je slag. Als het een zachte boog volgt, ben je waarschijnlijk een boogputter. Als het recht heen en weer beweegt, ben je een recht-terug-en-recht-door putter.

Wat is het voordeel van een langere putter?

Een langere putter kan een comfortabelere houding bevorderen, vooral als je langer bent. Het biedt ook een grotere slagboog, wat kan leiden tot verbeterde nauwkeurigheid.

Kan een putter echt zo’n groot verschil maken in mijn spel?

Absoluut. De putter is cruciaal voor korte slagen die een grote invloed kunnen hebben op je score. Een goed passende putter kan je nauwkeurigheid en vertrouwen op de green vergroten.

Moet ik kiezen voor een zware of lichte putterkop?

Het gewicht van de putterkop is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Sommige golfers geven de voorkeur aan een zwaardere kop voor stabiliteit, terwijl anderen kiezen voor een lichtere kop voor verbeterde controle.

Zijn er specifieke putters voor beginners?

Hoewel er geen “one-size-fits-all” beginner putter is, bieden veel fabrikanten modellen met vergevingsgezinde eigenschappen die gunstig kunnen zijn voor beginners.

Kan ik mijn putter gebruiken om rond de green te chippen?

Hoewel het mogelijk is, is het over het algemeen effectiever om een wedge of chipper club te gebruiken voor chippen vanwege de gehoekte clubface.

We zijn aan het einde gekomen van dit artikel. Hopelijk hebben we je weten te enthousiasmeren over golf en dat je zin hebt om lekker ballen te gaan slaan. Wil je graag meer informatie over andere golfclubs lees dan even een van deze artikelen;

Deel deze pagina: