Golfballen

golfbal op het grasEr zijn wel honderden verschillende golfballen. Ze hebben verschillende kleuren, hardheid en zelfs de kern van de golfbal kan verschillen. Golfballen worden vaak onderverdeeld in twee categorieën. De ‘two piece golf ball”, de ‘three piece golf ball”, de ‘four piece golf ball”, ‘tour golf ball”. We gaan in dit artikel verder uitleggen wat dit allemaal inhoudt.  

Table of Contents

Two piece golfbalDeze golfbal bestaat uit twee lagen en de buitenlaag is harder dan de binnenlaag. Doordat deze bal een lagere compressie heeft zal deze bal beter passen bij de recreatie golfer. Dat heeft te maken met de swing snelheid. Hoe lager je swingsnelheid is, hoe beter deze bal bij je past. De gemiddelde amateur golfer heeft vaak een swingsnelheid van 130km/u of lager. Daarnaast verliest de amateur golfer ook vaker een golfbal dan een professional. Dit zal vooral fijn zijn voor de portemonnee, want two piece ballen zijn een stuk goedkoper dan de three piece golfballen.  

Three piece golfbal Deze ballen hebben dus drie of meer lagen waar de buitenkant erg zacht is en zachter dan de binnenlagen. Doordat de bal zacht is, zorgen deze ballen voor meer spin en controle bij het korte spel. Hoe meer spin de bal heeft, hoe minder ver deze zal rollen. Hierdoor lever je dus afstand in met je driver, maar heb je meer controle rondom de green waar je wilt dat de bal sneller stopt. Deze bal is dus vooral fijn als je met je wedges aan het spelen bent. Doordat je afstanden verliest met de langere slagen (door de spin) is het dus verstandig dat je een hogere swingsnelheid hebt. De meest bekende golfbal is wel de Titleist Pro V1Four-piece golfbalDeze ballen bestaan uit een binnenkern, een buitenmantel, een dunne binnenmantel en een buitenhoes. Vierdelige ballen bieden de meeste controle en gevoel van alle soorten golfballen, en ze worden vaak gebruikt door gevorderde spelers die op zoek zijn naar maximale precisie en prestaties.Tour golfbalDit zijn ballen met hoge prestaties die zijn ontworpen om te worden gebruikt door professionele golfers of zeer ervaren amateurs. Tourballen bieden het hoogste niveau van controle en gevoel, en zijn over het algemeen het duurste type golfbal.

Lake golfbalNaar schatting worden er in Amerika 1,2 miljard golfballen gemaakt en jaarlijks verliezen amateur golfes ongeveer 300 miljoen golfballen. Dus zo’n 25% van de golfballen raken we weer kwijt in de diverse hindernissen zoals de rough, water, bunker, bossen of GUR. Lake balls is eigenlijk een andere benaming voor 2e hands golfballen. Het voordeel van deze ballen is dat ze erg goedkoop zijn. Het nadeel is dat de kwaliteit van de bal niet 100% nieuw is. Zo kan de bal een lichte beschadiging hebben met bijvoorbeeld oneffenheden op het oppervlak.
Lake Balls kunnen two-piece, three-piece, four-piece of tour balls zijn.

Markouts of X-outs 

Deze golfballen hebben de kwaliteitscontrole van de fabrikant niet overleefd. Dit kan komen omdat ze niet voldoen aan het gewicht of de lagen die we al eerder bespraken. Om toch verspilling tegen te gaan verkopen de merken deze ballen vaak toch. Wanneer deze ballen verkocht worden moeten deze ballen wel gemerkt worden met een term. De meest voorkomende term is “X-Out”.  Deze ballen worden door het X-Out label niet voor de volle pond verkocht. Deze golfbal gebruiken in de competitie of in een wedstrijd is echter niet toegestaan. Door de fabricatiefout voldoet de bal namelijk niet aan de eisen van de USGA  Conforming Golf Ball List. Dit maakt deze golfbal ideaal voor trainingsdoeleinden.
Markouts of X-outs kunnen two-piece, three-piece, four-piece of tour balls zijn.

Golfbal merkenEr zijn enorm veel golf merken. Deze kunnen variëren van A merken tot C merken. Wij gaan op golffanaat.nl zo veel mogelijk merken toelichten zodat jij een goed overzicht krijgt van alle golfballen. Hieronder hebben wij het rijtje golfmerken dat wij hebben toegelicht.

Veel gestelde vragen

Wat is de beste golfbal voor mijn spel?

Dit hangt af van verschillende factoren, zoals jouw vaardigheidsniveau, swing snelheid en persoonlijke voorkeur. Het is het beste om verschillende soorten golfballen uit te proberen en te kijken welke het beste bij jouw spel past.

Hoe kan ik mijn golfballen het beste verzorgen?

Om jouw golfballen in goede staat te houden, is het belangrijk om ze schoon en droog te houden. Gebruik een zachte doek om vuil en gras van de golfbal te verwijderen en bewaar ze op een koele en droge plaats.

Wat is het verschil tussen de verschillende soorten golfballen?

Er zijn verschillende soorten golfballen, zoals twee-delig, drie-delig en vier-delig. Elke soort heeft verschillende eigenschappen en is ontworpen voor verschillende speelstijlen. Het is belangrijk om te begrijpen welke golfbal bij je past.

Hoe kan ik mijn golfballen langer laten meegaan?

Door jouw golfballen goed te verzorgen en te bewaren, kunnen ze langer meegaan. Gebruik ook geen versleten of beschadigde golfballen, want deze kunnen jouw prestaties beïnvloeden.

Hoe kan ik mijn afstand en nauwkeurigheid verbeteren met mijn golfballen?

Door te kiezen voor een golfbal die past bij jouw swing snelheid en speelstijl, kunt je jouw afstand en nauwkeurigheid verbeteren. Probeer ook te werken aan jouw techniek en swing om jouw spel te verbeteren.

Zijn dure golfballen echt beter dan goedkopere opties?

Niet noodzakelijkerwijs. De prijs van een golfbal hangt af van verschillende factoren, waaronder merk, technologie en kwaliteit. Het is belangrijk om verschillende opties te vergelijken en te kiezen wat het beste bij jouw spel past.

Moet ik mijn golfballen matchen met mijn golfclubs?

Het matchen van jouw golfballen met jouw golfclubs kan helpen om jouw prestaties te verbeteren. Het is het beste om te kiezen voor een golfbal die past bij jouw golfclubs en speelstijl.

Wat is de beste manier om mijn golfballen te markeren?

Er zijn verschillende manieren om jouw golfballen te markeren, zoals met een stift of een speciale golfbalstempel. Kies een methode die voor je het beste werkt en zorg ervoor dat je jouw golfbal gemakkelijk kunt herkennen op de golfbaan.

Hoe kan ik bepalen welke golfbal het beste bij mijn swing past?

Het is het beste om verschillende soorten golfballen uit te proberen en te kijken welke het beste bij jouw swing past. Je kunt ook advies vragen aan een golfprofessional.

Welke golfballen worden aanbevolen voor beginners?

Voor beginners worden vaak twee-delig golfballen aanbevolen, omdat deze eenvoudig te gebruiken zijn en minder spin hebben dan meer geavanceerde golfballen. Dit kan beginners helpen om de controle over de bal te behouden en hun spel te verbeteren. Enkele voorbeelden van aanbevolen golfballen voor beginners zijn de Titleist DT TruSoft en de Callaway Supersoft. Het is echter belangrijk om te onthouden dat elke golfer anders is, dus het is nog steeds belangrijk om verschillende opties uit te proberen om te vinden wat het beste bij jouw spel past.

We zijn aan het einde gekomen van dit artikelen we hopen dat we je voldoende hebben kunnen adviseren over golfballen. We hebben ook een aantal artikelen over andere onderwerpen, wil je bijvoorbeeld meer lezen over golfclubs of alles leren over welke stappen je moet nemen om te beginnen met golf? Kijk dan even naar een van deze artikelen;

  • Beginnen met golfenGolfkledingGolfclubsGolf accessoiresTipsBlog
  • Deel deze pagina: