Golfwereld in beweging: Nieuwe regels voor de golfbal

De golfwereld staat op het punt een opmerkelijke verandering te ondergaan, aangezien regelgevende organen (R&A en USGA) deze week plannen lijken te onthullen voor een nieuwe golfbal. De nieuwe regels voor de golfbal moeten er voor zorgen dat de golfbal minder ver vliegt. Deze aanpassing zou invloed hebben op zowel professionele golfers als amateurs.

Balafstand verminderen: Wat kunnen we verwachten?

Er is al een tijdje sprake van dat de pro golfers het te makkelijk hebben om een goede score te zetten. Het is economisch gezien niet interessant om de golfbanen nog langer te maken. Dat is voor de amateur golfer namelijk ook niet leuk. Wat men wel kan aanpassen zijn de materialen. De golfclubs worden steeds beter, net als de golfballen. Wanneer de golfbonden hier een wat limieten op zetten, kunnen ze mogelijk de afstanden van de Tour spelers beperken.

Waar men nu aan zit te denken zijn nieuwe regels voor de golfbal. Met deze nieuwe, gaat de golfbal minder ver vliegen. Er wordt verwacht dat de ‘long hitters’ op professionele tours ongeveer 10 tot 13 meter zullen verliezen door deze aanpassing. De gemiddelde tourprofessional zal ongeveer 6 tot 8 meter inleveren. Dat klinkt niet als veel, maar 10 meter minder ver slaan is ongeveer 1 clublengte extra voor je volgend slag! Opvallend is dat clubgolfers volgens beschikbare gegevens minder hinder zullen ondervinden van deze verandering.

De drastische ommekeer van R&A en USGA

Deze verwachte regelwijziging markeert een opmerkelijke koerswijziging van de R&A en USGA. Aanvankelijk waren de R&A en de USGA alleen van plan de golfbal voor ‘elite spelers’ aan te passen en het recreatieve niveau met rust te laten. De gedachte was om alleen het topniveau aan te pakken en het gezonde orgaan van het amateur-golf ongemoeid te laten.

Echter, de golfmarkt reageerde terughoudend op het plan, vooral vanwege het idee dat professionals en amateurs met verschillende golfballen zouden spelen.

Zowel ballenproducenten als de PGA Tour en de PGA of America waren niet enthousiast over het voorstel om professionals met andere ballen te laten spelen dan amateurs.

De nieuwe regels voor de golfbal: minder afstand voor iedereen?

Nu lijken de R&A en USGA te overwegen om de afstand van iedereen te verminderen. Informatie lekte uit dat de nieuwe regel naar verwachting op 1 januari 2028 van kracht wordt. Daarna hebben recreatie golfers nog twee jaar om zich aan te passen aan de mogelijk nieuwe regel.

Deze strategie wordt gezien als een reactie op de opkomst van het zogenaamde ‘powergolf’, en de regelgevende organen zullen naar verwachting binnenkort meer details onthullen over hun plan om de balafstand te beperken.

nieuwe regels van de golfbal

Wat voor een type golfballen heb je ook alweer?

Two-piece golfballen

Deze ballen bestaan uit een kern en een cover. Ze zijn meestal wat harder en bieden veel afstand, wat ze geschikt maakt voor beginners.

Drie-piece golfballen

Bestaande uit een kern, mantel en cover, bieden deze ballen een goede combinatie van afstand, gevoel en controle. Ze zijn populair bij gevorderde golfers.

Meerlaagse golfballen

Deze ballen hebben meerdere lagen, meestal drie of vier, en zijn ontworpen voor specifieke prestatiedoelen. Ze bieden vaak een combinatie van afstand, controle en gevoel.

Zachte golfballen

Deze ballen hebben een zachte cover en kern, wat zorgt voor meer spin en controle rond de green. Ze worden vaak gekozen door golfers die waarde hechten aan nauwkeurigheid.

Tour golfballen

Vaak gebruikt door professionele golfers, bieden tourballen een combinatie van afstand, spin en controle. Ze zijn doorgaans duurder en geschikt voor gevorderde spelers.

Goedkopere golfballen

Deze ballen zijn over het algemeen betaalbaarder en kunnen een goede optie zijn voor beginnende golfers of spelers die zich niet te veel zorgen maken over specifieke prestatiekenmerken.

Bekijk hier de goedkope golfballen van Amazon
Bekijk hier de goedkope golfballen van Jumbo Sports

Conclusie nieuwe regels voor de golfbal

Hoewel de regel nog niet 100% zeker is, moeten we hier stiekem toch rekening mee houden. Of de nieuwe regel ook echt gaat uitmaken voor de amateur, valt nog te zien. Wel is er veel ophef vanuit de Tour spelers. Wil je meer weten over deze nieuwe regels, dan bevelen we het artikel van Golf Digest eens te lezen.

Deel deze pagina: